Recent

Groot-Brittannië magische wereld van Harry Potter

 

Harry Potter is wereldberoemd, in de boeken zelf, maar ook in het “echt”. De bijzondere wereld van deze inmiddels legendarische persoon is gedeeltelijk gebaseerd op de werkelijkheid. De wereldberoemde schrijfster Joanne K. Rowling maakte dankbaar gebruik van herinneringen uit haar eigen kindertijd. Maar ook zijn haar boeken geënt op een lange geschiedenis van Engelse folklore en traditionele magie.  Graafschappen in Zuid-Engeland, zoals Kent en Surrey, komen sporadisch voor in de boeken. De locaties voor de film zijn echter elders in Engeland opgenomen.

 

Boek en film

Het huis van de Duffelingen, waar Harry Potter zijn eerste tien levensjaren en later zijn schoolvakanties doorbrengt, staat in Klein Zanekem (Surrey). In de film is Picket Post Close hiervoor gebruikt, een buitenwijk van Bracknell (Berkshire). Elk jaar neemt hij van spoor 9 _ de trein naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. De West Somerset Railway en de Severn Railway zijn voor de film tijdelijk even omgebouwd tot de Zweinstein Express. Op het station in London zie je tegenwoordig regelmatig bezoekers het befaamde perron zoeken. De opnames zijn echter gemaakt bij Goathland in North York Moors. Het zwerfbaltoernooi is opgenomen in de buurt van Alnwick Castle (Northumbria).

Spoken en legendes

In het hedendaagse Engeland zijn nog talloze magische plekken te bezoeken.
Liefhebbers van spoken moeten zeker naar Tiverton Castle en het Dartmoor National Park (Devon). In het 900 jaar oude kasteel kun je een rondleiding bijwonen waarbij je meer te weten komt over de mysterieuze bewoners. Ook in Dartmoor worden op mistige dagen spookachtige verschijningen gesignaleerd, zoals die van een grote zwarte hond en de geest van de zeevaarder Sir Francis Drake. Hij schijnt rond te rijden in een koets die wordt voortgetrokken door vier paarden zonder hoofden.
In Wookey Hole Caves bij Wells (Somerset) zou ooit een vrouw hebben gewoond waarvan men dacht dat ze een heks was. Volgens de legende werd ze door een monnik in steen veranderd. De Wookey Witch is nog steeds te zien in de grot met de naam Heksenkeuken.
Het mysterieuze Tintagel Castle (Cornwall) zou de geboorteplaats zijn van koning Arthur. Zijn leermeester was de tovenaar Merlijn die in een spelonk onder het fort woonde. Merlijns grot en de kasteelruïne zijn te bezoeken.
St Michael’s Mount bij Marazion (Cornwall) zou volgens de legende door de boze reus Cormoran zijn gebouwd. Hij terroriseerde de bevolking van Cornwall, maar werd uiteindelijk verslagen door een plaatselijke jongen die bekend werd onder de naam Jack de Reuzenmoordenaar. Het eilandje en het kasteel kun je bezoeken.
Glastonbury (Somerset) is een kleine stad waar volgens de legende koning Arthur en koningin Guinevere begraven liggen in de vervallen abdij. Al eeuwenlang wordt deze mysterieuze heuvel, de Glastonbury Tor,  in verband gebracht met magische schepsels. Hier zou Gwyn ap Nudd, Heer van de Onderwereld, koning der feeën zijn geworden. Hij vestigde zijn hof in de magische kom bovenop de Tor.

Een voorbeeld van een kadertekst voor een kinderhoofdstuk in Gottmer reisgids Zuid-Engeland

Straatfotografie Engeland