
31 May 25 jaar ETC
Juni 1998 startte Sarah Vermoolen Etc. In dit persoonlijke verhaal blikt Sarah terug op 25 jaar verhalen maken – van haar eerste stappen als schrijver tot betekenisvolle projecten die mensen in beweging brengen.
Wat eraan voorafging
Al op het Nicolaas Lyceum in Amsterdam schreef Sarah haar gedachten op losse papiertjes – verhalen die niet mochten verdwijnen. Na haar studie Communicatiewetenschap kreeg ze haar eerste échte opdracht van Karin en Theo (beiden later omgekomen bij de ramp met vlucht MH17): of ze wandelroutes kon uitzetten in Amsterdam-Oost, waarin het verleden en heden van de buurt tot leven kwamen.
Bij het Amsterdamse Stadsarchief vond ze leuke, interessante en schokkende verhalen, maar het meest raakte haar het verhaal van haar vader. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij op school in de Transvaalbuurt. Hij zag hoe klasgenoten ineens verdwenen en huizen werden dichtgetimmerd. Die persoonlijke geschiedenis gaf extra lading aan haar zoektocht: verhalen zijn niet alleen informatief – ze zijn van levensbelang.

Oorlog en erfenis
Samen met haar ouders en broer reisde Sarah naar Indonesië, langs de plekken waar haar vader tijdens de politionele acties had gevochten. Die reis was een confrontatie met zijn oorlogstrauma. In honderden brieven had hij destijds verslag gedaan van zijn ervaringen – vaak verzacht, om zijn ouders te ontzien. Sarah vulde deze brieven aan en maakte er het boek Dagboek van een filosofisch gestemde Nederlandse soldaat in Nederlands-Indië van.
Tijdens hun bezoek aan een militaire begraafplaats vond haar vader de paaltjes met de namen van zijn gevallen kameraden – sommigen vrienden, omgekomen bij beschietingen of explosies. Het waren er zóveel. Het bezoek was voor hem van grote waarde: hij had nooit afscheid kunnen nemen.
Ook het verhaal van haar moeder en oma is haar dierbaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog boden zij onderdak aan de Joodse baby Johnny, die de oorlog overleefde dankzij hun moed.
Verhalen met betekenis
Sarah ontdekte dat verhalen het verschil kunnen maken. Ze ging op zoek naar die verhalen – dichtbij huis en ver daarbuiten. Als schrijver, interviewer, en organisator gaf ze mensen letterlijk en figuurlijk een podium.
Of het nu ging om bewoners in achterstandswijken, kunstenaars, vrijwilligers of erfgoedkenners: Sarah luisterde met aandacht en zocht naar de kracht in ieders verhaal. Zo ontstond een rijk portfolio van artikelen, boeken, interviews, festivals, foto’s en video’s.
Altijd onderweg
In binnen- en buitenland verdiepte ze zich in thema’s als identiteit, inclusie, erfgoed en gemeenschapszin. Ze schreef reisgidsen, werkte voor tijdschriften, en startte eigen projecten zoals De Zaanse Verhalen en Zaanse Parels – initiatieven die mensen verbinden en trots aanwakkeren.
Sarah ziet overal verhalen. Vooral in mensen. Soms ook in gebouwen. In kleine details. En vooral in wat niet meteen zichtbaar is.
“Als je goed kijkt, zie je overal verhalen die raken, verwonderen of laten glimlachen.”





‘Als je goed kijkt, dan ontdek je overal verrassende zaken die inspireren, je tot nadenken aanzetten of je aan het lachen maken.’
‘Mijn missie is om de verhalen van opmerkelijke mensen te belichten en ze op een podium te zetten met hun krachtige boodschap. Samen laten ze zien wat er mogelijk is.’