Recent

Kijk Zaans

Kijk Zaans

Team Kijk Zaans, foto Oscar Damad

Team Kijk Zaans, foto Oscar Damad

Kijk Zaans is een inspirerend boek voor Zaankanters die oog hebben voor kwaliteit. Ontdek wat groene sprongetjes zijn en het verhaal achter beroemde gebouwen. Sporten op en langs de Zaan en kunst en cultuur geïnspireerd op deze unieke omgeving geven de Zaanstreek kleur. Proef de pure smaak in de uitstekende restaurants en winkels waar de klant nog gastvrij wordt onthaald. In Kijk Zaans leest u over bekende maar ook onbekende bedrijven die unieke producten maken die soms wereldberoemd zijn. Kijk Zaans gaat over de mensen, musea en parken die de Zaanstreek kleur geven.

115 Zaanse  bedrijven, mensen, cultuuruitingen, producten, sporten, musea, uitgaansgelegenheden, winkels, parken en opmerkelijke bouwwerken belicht door elf unieke fotoseries.

Voorwoord

In de 16e eeuw ontstond langs de Zaan een bloeiende molenindustrie die de Zaanstreek op de kaart zette. Toen wind werd vervangen door stoom gaven de levensmiddelenindustrie en de houtindustrie Zaanse producten internationale allure. De Zaan blijft de levensader voor bijzondere producten en bedrijven. Op diverse terreinen wordt het oude vakmanschap en traditie nog met veel liefde toegepast. Met als resultaat prachtige groene sprongetjes, aantrekkelijke activiteiten op het water en mooie producten met een verhaal.

In de musea komt de rijke geschiedenis weer tot leven. Aan de hand van 1 voorwerp wordt het verhaal verteld waarom je hier echt eens moet gaan kijken.

De winkels, restaurants en kunst en cultuurprojecten zijn streng geselecteerd. Alleen wanneer traditie, kwaliteit en gastvrijheid hoog in het vaandel staan, verdienen ze een ereplek in Kijk Zaans.

De Zaanstreek met de kenmerkende lintbebouwing heeft voor elk dorp wel een prachtig natuurgebied dat nog meer tot leven komt door het verhaal. Kenmerkend aan de Zaanse architectuur is de mengelmoes aan stijlen waarbij fabrieken, molens, herenhuizen, lege plekken en nieuwbouw elkaar afwisselen. De meest opvallende gebouwen hebben een plek in dit boek.

Natuurlijk mogen de sporten niet ontbreken. We laten liever niet de topsporters aan het woord, maar juist de gewone Zaankanter die geniet van de mogelijkheden van sporten in de Zaanse natuur. De mensen die de Zaanstreek kleur geven maken het beeld volledig van een streek waar we nog altijd trots op mogen zijn. Hier wordt met passie gewerkt om de oude tradities te behouden.

Elf fotografen hebben de tien thema’s op hun eigen wijze in beeld gebracht zodat de lezer al bladerend door het boek steeds met een andere blik gaat kijken. De fotografie is daardoor net zo divers als de Zaanstreek.

We wensen de lezer veel plezier met het bekijken van de foto’s en het lezen van de verhalen van mensen die kleur geven aan de Zaanstreek.

Onderaan de pagina’s staan vijf tips voor plekken, architectuur, producten, bedrijven, natuurgebieden, etc die ook de moeite waard zijn om te bekijken. Op www.kijkzaans.nl zijn al deze items beschreven per thema.

Veel lees- en kijkplezier

H1 Architectuur

H3 Kunst en Cultuur

H4 Mensen

H6 Musea

H6 Musea

8 Bedrijven

H9 Sport

H10 Winkels

H11 Restaurants

H2 Natuur

Kijk Zaans

Voorjaar 2011 ontwikkelde Sarah Vermoolen Kijk Zaans! In 2012 verscheen het boek Kijk Zaans met honderd reportages over wat de Zaanstreek van nu te bieden heeft.
Het idee is om mensen anders te laten kijken naar de omgeving. Door de tips voor Kijk Zaans ontdek je de schoonheid, kracht en charme en ga je de streek (nog) meer waarderen. Het boek Kijk Zaans was in oktober 2012 in een week uitverkocht. Het is nog wel te leen bij de Zaanse bibliotheken.

De tips kun je bekijken op de website Kijk Zaans

Colofon boek Kijk Zaans

Najaar 2012, oplage 1950 explaren

Een co-productie van Etc Tekst & Communicatie/Heijnis &Schipper

Concept, productie en tekst: Etc/Sarah Vermoolen

Drukkerij: Heijnis & Schipper/Maurice Lensink

Vormgeving: Heijnis & Schipper/Marjolein Lensink

Eindredactie: Dorrit Nijhuis

Fotografie: Elroy Blom (Architectuur)

Oscar Damad (Parken)

Jan Elzinga (Zaans product)

Marja Fafiani (Kunst en cultuur)

Tim Knol (Mensen die de Zaanstreek kleur geven)

Arjan ten Pierick (Bedrijvigheid)

Esther Prinsze/ styliste Brenda Jansen (Zaans product)

Simone Ronchetti (Musea)

Ria de Ruyter (Sport)

Trudi Sennhauser (Uitgaan)

Herman Wieten (Winkels)

©Gehele of gedeeltelijke overname van artikelen en foto’s uit deze uitgave, uitsluitend met toestemming van Etc/Heijnis& Schipper

 

www.kijkzaans.nl

info@kijkzaans.nl

Zelfvertrouwen

Kijk Zaans