Stadsdeel De Baarsjes

voorbeeld van teksten voor nieuwsbrief stadsdeel De Baarsjes (Amsterdam)

Tijd voor een positief geluid

“De herprofilering van de Jan van Galenstraat is in recordtempo voltooid. In nog geen half jaar tijd is er een rustige, vriendelijke straat ontstaan. Voor de ondernemers en bewoners is het erg geweest dat de straat een tijd open lag, maar het is uiteindelijk wel meegevallen. De projectleider die optrad namens de stadsdelen heeft goed geluisterd naar de ondernemers en de buurtbewoners. Wat kon, dat is gebeurd.”

Aan het woord is de heer Faems, voorzitter van de begeleidingscommissie reconstructie Jan van Galenstraat. Het is voor het eerst dat een ondernemer, in dit geval een manager van de Albert Heijn, voorzitter is van zo’n overlegorgaan. Faems vertelt: “Ik wil graag een keer een positief verhaal vertellen. Natuurlijk hebben we ook omzet verloren en hebben we problemen gehad, maar het was toch minder dan we hadden gedacht. Ik heb er veel van geleerd.
Voor de herprofilering zag de Jan van Galenstraat er triest uit. Alles stond en lag schots en scheef en de stoepen en paaltjes waren versleten. Al vele jaren bestond er een plan om de straat aan te pakken, maar dat ging steeds niet door. Moeilijk aan dit project is dat er twee stadsdelen bij betrokken zijn, want de middenas van de weg bepaalt de scheiding tussen Bos en Lommer en De Baarsjes.

Oorspronkelijk tijdsplan teruggebracht tot minder dan de helft
Volgens een eerste plan zou de straat een jaar openliggen. Daar werden we helemaal ziek van. De begeleidingscommissie, bestaande uit de projectlieder, de uitvoerder en enkele ondernemers, hebben toen een plan bedacht met een heel goede logistiek. In één keer moest de hele weg eruit aan de zuidkant, daarna aan de noordkant. We zijn in de vierde week in januari begonnen en waren voor de bouwvak klaar. Uiteindelijk lagen we zelfs voor op schema. Voor ondernemers is het essentieel dat de straat zo kort mogelijk open ligt. Als de loop uit de straat is, dan ben je de pineut. Aan de kant van de supermarkt heeft de weg acht weken opengelegen, aan de overkant zeven. Natuurlijk heeft dat wel omzet gekost, want mensen met kinderwagens, krukken en rolstoelen kwamen er niet. In de buurt werd wel geklaagd waarom het plan niet in fases werd uitgevoerd. Doordat ik goed op hoogte was door mijn werk in de begeleidingscommissie kon ik de beslissingen aan mensen uitleggen. Toen ontstond er wel meer begrip.

Gezellige én veilige straat oogt vrolijk
De straat ziet er nu heel anders uit. Er kan minder hard worden gereden doordat het een twee- in plaats van vierbaansweg is geworden. Hierdoor krijg je iets meer opstoppingen, maar het is wel veel veiliger voor bewoners. Door de straat loopt een mooi vrijliggend fietspad terwijl je vroeger bijna uit je broek werd gereden. Voor de bestrating van het trottoir hebben we diagonale strepen gekozen, dat staat heel vrolijk. Projectleider Van Mourik wilde ons eerst allerlei straattegels in het hele land laten zien zodat we konden kiezen. Dat was een leuk idee, maar we zijn er niet op ingegaan. We hebben tenslotte toch ook een winkel te runnen. Daarbij willen we gewoon een stoep.
Het is een heel gezellige straat geworden. Nu moeten de ondernemers hun winkels een goede uitstraling geven. In het najaar worden bomen van zo’n acht meter hoog geplant. Over het weghalen van de oude bomen is veel commotie geweest, terwijl alleen de slechte bomen zijn weggehaald. De goede zijn blijven staan. Er is ook een wandelpromenade aangelegd naast het park. Honden kunnen hier loslopen. Het is maar te hopen dat de honden niet midden op straat poepen, want dan bevuilen de bewoners hun eigen nest.
De Postjesweg zal binnenkort worden aangepakt. Ik heb mijn collega in die straat al sterk aangeraden om actief te worden in de begeleidingscommissie. Met projectleider Van Mourik is immers goed te werken, dat is geen verloren tijd.”
Op 9 oktober is met een groot feest gevierd dat de straat is vernieuwd.

Terug naar Etc

Comments are closed.