Recent

Side

Side

2016-06-07 17.17.44

Waarschuwing vooraf: wil jij op vakantie alleen op het strand liggen en vermaakt worden en niets zelf willen ondernemen, lees dan vooral niet verder :-).

Turkije is een van mijn favoriete bestemmingen. Vanwege de bijzonder rijke cultuur, de indrukwekkende cultuurhistorie en zeker ook door de vriendelijke Turken die je graag een warm welkom heten en een praatje maken.

 

De tel ben ik kwijt geraakt maar ik ben zeker meer dan tien keer in Turkije geweest. Waarschijnlijk kom ik aardig in de richting als ik beweer dat ik er in totaal zo’n negen maanden heb doorgebracht. Drie maanden reisde ik letterlijk kriskras door het land langs alle belangrijke bestemmingen om informatie te verzamelen voor de Dominicus reisgids. Dit was tevens de start van mijn loopbaan als toeristisch journalist. Ik kreeg de opdracht omdat ik toen dacht dat ik het land al aardig kende. Toentertijd was ik er een paar keer geweest en doordat ik korte tijd een Turks vriendje had kon ik net wat meer bluffen over mijn kennis dan andere schrijvers die deze opdracht ook graag wilden vervullen.

2016-06-08 17.24.55-1

Voor de updates van de reisgids Turkije ben ik later verschillende keren terug geweest om bepaalde stukken te checken op nieuwe bezienswaardigheden.

 

Een lange inleiding om de lezer hopelijk te laten zien dat ik aardig wat weet van het mooie land. Ik durf zelfs te beweren dat er maar weinig Turken zijn die zoveel hebben gezien als ik.

 

Natuurlijk weet ik dat het merendeel van de toeristen vooral komt voor de zon-zee-strandvakanties en Istanbul. Zij zullen mijn reisgids waarschijnlijk nooit hebben ingekeken, want die heb je niet nodig als je op het strand ligt. De badplaatsen worden in mijn boek wel besproken, maar heel kort.

2016-06-07 17.15.37

Tijdens de grote rondreis door het land bezocht ik er wel een aantal zodat ik het in ieder geval gezien had. Zo passeerden de fotograaf en ik onder meer Side. Deze badplaats – we gaan dus nu zeker 20 jaar terug in de tijd – sprong er iets uit vanwege de antieke stad die nog te zien was. Verder kan ik me van toen alleen hoge hotelcomplexen herinneren. Waarschijnlijk zijn we er hooguit een dagdeel geweest, waarbij we het museum, de antieke stad en het winkelgebied van Side aan deden.

 

Voorjaar 2016 wilden mijn dochter (16) en ik er even tussen uit. Wat zou het leuk zijn om een keer in zo’n badplaats te kijken. Inmiddels was het all inclusive concept zo populair geworden dat de hotelcomplexen langs de Turkse kust als paddenstoelen uit de grond kwamen. Dat voelde bijna letterlijk zo toen ik met een busje door het landschap reed. In het kale landschap rond Side, waar slechts hier en daar wat lage struiken groeien, vind je eilandjes met duizenden hotelcomplexen die meestal zelfs ommuurd zijn. Doordat veel toeristen dit jaar weg bleven staan een aantal complexen inmiddels leeg. Dat maakt het beeld voor mij nog veel triester.

2016-06-07 17.14.44

Voor veel mensen is dit echter de ideale vakantiebestemming. Op het terrein vind je alles wat je begeert en alles wordt voor je geregeld. Je krijgt eten, drinken, massage, je kunt er zwemmen en er is allerlei vormen van entertainment. Het concept zorgt er voor dat je niets zelf hoeft uit te vinden of te bedenken. De tours naar de attracties liggen voor je klaar, je hoeft alleen nog maar in te stappen. Zelfs de bedjes op het strand zijn al voor jou gereserveerd. Je moet alleen wel bij de bedjes van jouw hotel gaan liggen. In het water zie je voortdurend piratenboten voorbij glijden die de toerist nog een beetje een avontuurlijk gevoel moet geven.

2016-06-07 11.54.36

De meeste lezers zullen inmiddels zijn afgehaakt of geïrriteerd zijn geraakt, want voor hen is Side het ideale vakantie-oord. Alles is er immers. En toch voelde het voor mij compleet tegenovergesteld.

 

Voor mij heeft Side weinig te maken met Turkije. De beleving die je krijgt bij de hotelcomplexen is identiek aan all-inclusive vakanties in alle zon-zee-strandbestemmingen. Zo jammer want Turkije heeft zoveel bijzonders te bieden. Mocht jij toch iets meer willen dan alleen zon, zee, strand dan heb ik drie tips voor je.

Top drie Side

  • 2016-06-07 17.13.34Kies bij voorkeur niet voor all-inclusive. Wanneer je alleen een hotel boekt heb je de gelegenheid om een van de talloze leuke restaurants uit te proberen. Daar word je met open armen ontvangen, want er zijn voor hen jammer genoeg niet zoveel mensen die zonder armbandje van het hotel rondlopen. Het Turkse eten is heerlijk en natuurlijk is het extra lekker als het maatwerk is en niet in grote aantallen wordt klaar gemaakt.
  • Wandel vroeg in de ochtend door de antieke stad Side of tegen de avond, wanneer het licht op z’n mooist is. Hier zijn nog zoveel resten van monumenten te zien dat je er makkelijk een half dagdeel rond kunt lopen.
  • 2016-06-07 10.36.24Pak een dolmus naar Manavgat en Antalya en drink iets in een theetuin of een biertuin. Natuurlijk is het voor de winkeliers fijn als je een van de winkeltjes buiten de grote resorts bezoekt, maar nog leuker is het om in de stad de winkels binnen te gaan. En aan de stoffen te voelen en de kruiden te ruiken.