Recent

Persbericht Sarah Kobak

Persbericht Sarah Kobak

Vele tinten Zaans groen in nieuw atelier edelsmid Sarah Kobak

Edelsmid Sarah Kobak is een bevlogen ambachtsvrouw die niet alleen haar eigen unieke ontwerpen onder de aandacht wil brengen. In haar nieuwe galerie/atelier laat zij ook werk van andere sieradenontwerpers zien. De bezoeker wordt verrast door de uitdagende verscheidenheid.

In het Kreatief Pakhuis aan de Zaan in Zaandijk – waar lang geleden de dropjes van Klene werden opgeslagen – heeft Sarah Kobak haar winkelruimte/werkplaats flink uitgebreid. Met zicht op de Zaan en de molens van de Zaanse Schans kun je workshops volgen, de edelsmid Sarah Kobak aan het werk zien en in het nieuwe atelier het werk bewonderen van haar en andere ontwerpers.

Sarah Kobak: ‘Zelf maak ik op ambachtelijke wijze met oude technieken vrouwelijke sieraden met een stoer randje. Het zijn handgemaakte unieke stukken waarbij ik uitsluitend edelstenen gebruik. Natuurlijke stenen zijn zoveel mooier dan synthetisch materiaal, en ook veel bijzonderder. De stenen koop ik altijd in bij een adres waarvan ik weet dat de eigenaar goed let op de arbeidsomstandigheden in mijnen waar de stenen worden gedolven. Je wilt natuurlijk geen bloeddiamanten gebruiken. Zo kan ik met een goed gevoel een keuze maken op grond van zuiverheid en hoe het geslepen is.

Na de vakopleiding in Nederland heb ik de opleiding Jewelry Design in Engeland gevolgd. Zo heb ik geleerd hoe je een eigen lijn kunt opzetten. Mijn werk wordt steeds bekender. Bij ARTzaanstad en de internationaal aangevende sieradenbeurs Sieraad heb ik al jaren een drukbezochte stand.
Regelmatig maak ik een ring speciaal op maat voor de klant. Soms komen ook aanstaande echtparen samen hun ringen maken. Mijn handelsmerk zijn granules. De Etrusken in het Voor Romeinse Italië bewerkten al 7000 v.Chr. hun sieraden met granules. Het is ongelooflijk dat ze met beperkt gereedschap toen al bolletjes van exact dezelfde grootte op elkaar konden solderen. Ik heb daar een eigen draai aan gegeven door granules ook op elkaar te solderen.
De lijn Zaans zilver is geïnspireerd op de Zaanstreek. Elementen uit de Zaanse houtbouw en de Zaanse kleurenwaaier heb ik daarin verwerkt. Er zijn zoveel tinten Zaans groen want ik heb begrepen dat de schilders vroeger pigmenten van de verfmolens die overbleven aan het groen toevoegden. Daardoor heb je ook bruine, blauwe of paarse huizen, daar zoek ik een passende kleur edelsteen bij.

Het ambacht vind ik heel belangrijk, zo bouw ik vanuit draad en plaat een sieraad met de hand op. Het is mooi om zo het werk te zien ontstaan. Als vakidioot sta ik ook open voor nieuwe technieken, zo ben ik me nu aan het verdiepen in de 3d printer. Dat vergroot je mogelijkheden.
In de toekomst wil ik in zeer kleine oplages ook sieraden ontwerpen die door de grotere oplage wat vriendelijker geprijsd zijn.

In mijn nieuwe galerie wil ik bezoekers laten zien dat sieraden niet alleen heel kostbaar zijn en toegankelijk voor een kleine doelgroep. Hier zie je werk van sieradenmakers die ook met vilt, textiel, papier, glas en plastic prachtig werk maken. Sieraden zijn er om te sieren en je moet iets uitzoeken wat bij jou past en wat je aanspreekt. De ontwerpers selecteer ik op hun ambacht want het moet technisch wel goed in elkaar zitten. En het moet natuurlijk draagbaar zijn, maar dat spreekt voor zich. We willen graag op een laagdrempelige manier laten zien dat er divers werk gemaakt wordt dat voor een bredere doelgroep betaalbaar is. Voor bezoekers is het leuk om te kijken naar het ambacht en te luisteren naar het verhaal achter de sieraden.’

Voor meer informatie zie www.sarahkobak.nl.
Bekijk ook de bijdrage die Sarah Kobak heeft gemaakt voor het boek Zaanse Parels, zie H05 p124-125 Sarah Kobak