Recent

Persbericht Kledingbank Zaanstad

Persbericht Kledingbank Zaanstad

Kledingbank Zaanstad bijna dakloos

Ruim 1850 mensen zijn afhankelijk van de Kledingbank Zaanstad en dat worden er steeds meer.  Maar nu verkeert de Kledingbank zelf in hoge nood, omdat hun huidige inzamelpand verkocht is en ze dakloos worden. Wie helpt hen bij de zoektocht naar een pand om de kleding en andere goederen in te zamelen en te sorteren?

Meer dan drieduizend mensen zijn de afgelopen jaren voorzien van kleding. Deze Zaankanters zijn om diverse redenen genoodzaakt om van gemiddeld € 50 per week rond te komen. De rest van hun inkomen gaat naar schuldsanering. Marije Heijne trok zich het lot aan van mensen die in armoede leven. In 2012 opende zij de Kledingbank waar veel vrijwilligers werken. ’Er is veel behoefte aan, want kleding in de kringloopwinkel is nog te duur voor onze doelgroep. Als je vijftig euro per week te besteden hebt, dan heb je helemaal geen geld om kleding te kopen. Maar de kinderen moeten wel naar school en hebben geen winterjas of passende schoenen. En wat doe je aan bij een sollicitatiegesprek? Je ziet dat mensen onder deze omstandigheden heel weinig zelfvertrouwen hebben. Ze maken zich klein en voelen zich slonzig. Er zijn ook mensen die zo goed mogelijk proberen te verbergen hoe slecht hun financiële situatie is. Wij hebben als doel mensen weer zelfvertrouwen te geven. Ik heb geen dure jas nodig om zelfvertrouwen uit te stralen, maar dat geldt wel voor mensen die in armoede leven.’

De Kledingbank krijgt geen subsidie en is volledig afhankelijk van donaties en sponsoring. In Wormerveer is een uitgiftepunt waar mensen – die voldoen aan bepaalde voorwaarden – met een verwijsbrief regelmatig een kledingstuk mogen uitzoeken. De vrijwilligers doen er alles aan om het zoveel mogelijk te laten lijken op een echte winkel. De ruimte is beperkt. De inname van kleding vindt daarom plaats in een pand in Krommenie waar ze tijdelijk gebruik van mochten maken.
Dit pand is echter verkocht dus de Kledingbank is naarstig op zoek naar een nieuw pand waar de kleding en andere goederen kunnen worden ingezameld. En vervolgens gesorteerd op soort.

In andere steden in Nederland worden in snel tempo ook kledingbanken opgezet. Marije Heijne heeft regelmatig contact met andere organisatoren. ‘In veel steden is er een of meer ruimtes ter beschikking gesteld door woningbouwcoöperaties. We hopen dat er op korte termijn ook een ruimte komt voor onze kledingbank zodat we ons werk kunnen voortzetten. We kunnen geen huur betalen, wel de elektriciteit.  We zoeken een ruimte van minimaal 200 m2 die goed bereikbaar is met de auto. Er moet wel een toilet en warm water zijn en bereikbaar voor minder valide mensen.

In Zaandam zouden we graag ook een extra ruimte willen, omdat het voor Zaandammers soms te ver is om naar de Kledingbank in Worrmerveer te komen. Wanneer je zo weinig geld  hebt, dan is er vaak geen auto of fiets. Ook het openbaar vervoer is dan prijzig. ‘
Wie helpt ons een pand te vinden om de Kledingbank voort te zetten?