Recent

Istanbul

Istanbul

Wat zijn de leuke plekken in een stad? Sarah maakte een reportage van de bezienswaardigheden die ze graag met jou deelt. Istanbul is een van mijn favoriete bestemmingen. Vanwege de bijzonder rijke cultuur, de indrukwekkende cultuurhistorie en zeker ook door de vriendelijke Turken die je graag een warm welkom heten en een praatje maken.

 

2016-04-23 20.31.582016-04-24 09.20.44img_3512Zeker zeven keer ben ik in de prachtige wereldstad Istanbul geweest, als toerist en als reisgidsschrijver. De eerste keer was een kleine dertig jaar geleden! De laatste keer was in april 2016. De stad is behoorlijk veranderd in die tijd. Het meest opvallende verschil is het toeristische centrum rond de Sultan Ahmet (door toeristen de Blauwe Moskee genoemd). Dat werd in de loop der jaren steeds meer het centrum waar alle toeristen bij elkaar kwamen. Tijdens het laatste bezoek, vlak na de bomaanslag, was het in vergelijking met het verleden rustig. Toeristen gaan nu naar andere plekken in de stad, waar ze ook meer mengen met de lokale bevolking.

 

Mijn Top 10 Istanbul

 • Bij de oude stadsmuur en vlakbij bij de oude stadspoort Edirne Kapi vind je het Kariyemuseum. In het voormalige klooster vinden restauratiewerkzaamheden plaats, maar daarna kun je de prachtige mozaïeken en fresco’s weer bezoeken. Het heeft na Ravenna de belangrijkste verzameling Byzantijnse mozaïeken ter wereld.
 • Wandel vanaf het Kariyemuseum richting Aquaduct van Valens. Je komt door schilderachtige buurten met prachtige houten huizen en galeries.
 • In het wijkje achter het Aquaduct van  Valens vind je veel terrassen en winkels waar vooral veel stedelingen komen. Het sluit aan op de winkelstraten die naar de Grote Bazaar voeren. Hier is winkelen nog echt populair, getuige de enorme stromen mensen die hier op zoek zijn naar koopjes.
 • 2016-04-23 19.09.08-22016-04-23 20.24.54De Istiklal Caddesi, waar je met een ondergronds metrolijntje naar toe kan en waar een historische tram door heen rijdt, is wellicht de meest populaire winkelstraat van Istanbul. Parallel daar aan vind je gezellige straten met veel uitgaansgelegenheden en restaurants. Wij hebben daar in een soort huiskamer heerlijk gegeten.
 • Het Istanbul Modern Art Museum wordt weinig door toeristen bezocht, maar is zeker een aanrader. Je vindt het in de wijk Karaköy aan het water. In april was daar een mooie expositie die uiteenlopende kunstvormen liet zien.
 • De Sultan Ahmet (Blauwe Moskee) is de meest bezochte moskee door toeristen. Ga vooral ook een van de andere talrijke moskeeën binnen. Iedere moskee heeft zijn eigen sfeer en bouwstijl. De Suleyman Cami wordt beschouwd als een van de fraaiste van de stad.
 • 2016-04-23 18.17.12De Aya Sofia moet je gezien hebben als je naar Istanbul gaat. Ga ook even langs bij de kleine Aya Sofia.
 • Mozaïekmuseum
  Een indrukwekkende verzameling mozaïeken herinnert aan de periode dat in dit gebied (in het Sultan Ahmet district) grote paleizen stonden.
 • Irenekerk
  2016-04-24 09.21.20Natuurlijk moet je ook een bezoek aan het Topkapi paleis inplannen. Ga dan ook even langs bij de Irenekerk. Dit is een van de oudste kerken van de stad en deze vind je links op de buitenhof tegen de paleismuur.
 • 2016-04-24 10.56.18De stad kent veel bezienswaardige musea. Het Archeologisch Museum en Museum voor het Oude Oosten liggen bij elkaar. Je kunt hier ook het keramiekmuseum aan doen. Trek er ruim de tijd voor uit want er is er veel te zien.

Citytrip Istanbul