Recent

Nederland door buitenlandse ogen

Wat is er nu zo bijzonder aan Nederland? Omdat voor ons alles zo gewoon is, kunnen we ons bijna niet meer voorstellen waar buitenlanders van opkijken. Er is echter genoeg.

 

Onbeschoft

Buitenlandse studenten die in Breda een korte toeristische opleiding volgen aan de NHTV vinden Nederland wel degelijk anders dan hun thuisland. Een Engelsman: “Holland was niet compleet onbekend voor mij, maar sommige zaken kwamen toch wel als een schok. Bijvoorbeeld dat Nederlanders echt op het geld zitten. En ik wilde natuurlijk meteen weten waar de oranje kleur in het Nederlandse voetbalteam voor staat. Het feit dat Nederland vlak is, boeide me ook enorm. Ik had natuurlijk niet verwacht dat je van Breda naar Groningen kon kijken, maar wel iets dergelijks. Verder vind ik de Nederlanders erg direct, wat in het begin soms wel een beetje onbeschoft overkwam. Maar na verloop van tijd ontdekte ik dat dat niet zo bedoeld was.”

 

Ons huis

De manier waarop Nederlandse studenten wonen, verschilt op één punt behoorlijk van de Zweedse situatie. Een Zweed:  “In Holland huur je een kamer waarbij je eigenlijk alleen in die ruimte mag verblijven. Je mag niet in de andere kamers komen. Dat vond ik erg onvriendelijk. Een ander punt is dat we in Zweden nooit met de schoenen aan in huis lopen. Daardoor had ik al snel erg vieze sokken. ” Onze huizen verschillen ook qua inrichting. Een Italiaan: “Het viel me op dat Nederlandse huizen zulke grote ramen hebben in de woonkamer. Dit was ook de enige kamer met mooie meubels. Ik denk dat ze hiermee de buren willen laten zien hoe mooi hun huis is.”
De afwas is iets waar veel Noordelingen zich over verbazen.“ De Nederlandse manier van afwassen is ook heel anders dan de Zweedse. Hier drogen ze het servies al af voordat ik de kans had het zeep er af te wassen. Op deze manier gaat het overigens wel veel sneller.”

 

Gierigheid

In Nederland wordt goed op de centen gelet. Hierdoor ontstaan er soms bizarre situaties in de ogen van andere Europeanen. Een Spanjaard: ‘We werden helemaal gek van de koude appartementen. We moesten altijd de verwarming uit doen wanneer we weggingen. Soms was het zelfs zo koud dat we met handschoenen aan gingen slapen. Dat was pas echt van de gekke.” Een ander voorbeeld van een Zweed: “Ik denk dat het verhaal over de gierige Nederlander waar is. Ze willen werkelijk overal geld voor zien. Toen mijn vriendin naar Breda kwam, werd ze door de huisbaas uitgenodigd voor een welkomstetentje. Na afloop vertelde ze haar dat ze drie gulden moest betalen. In Zweden zouden we nooit zoiets doen. Soms voelde ik me dan ook wel erg ongemakkelijk, omdat ik niet wist of je bepaalde zaken nu wel of niet moest betalen.”

 

Holland?

De naam van ons land zorgt ook voor veel verwarring. Een Duitser: “Ik weet niet goed wanneer ik nu Nederland of Holland moet zeggen. Ik heb nog geen goede verklaring gekregen welke naam ik nu wanneer moet gebruiken. Op de eerste dag zei ik tegen mijn huisbaas dat ik blij was om in Holland te zijn. Ze corrigeerde me op vriendelijke wijze en vertelde dat ik het Nederland moest noemen. Ik dacht dat ik iets heel stoms had gezegd en voelde me erg opgelaten omdat ik blijkbaar niet wist hoe dit land heette.”

Een voorbeeld van een tekst voor Sonera