Recent

Turkije/verrassingen

Foto: Sarah Vermoolen

Een eindeloos zandstrand, trektochten over geitenpaadjes, zweefvliegen, antieke steden en keuze uit vele sportieve activiteiten. Je vindt het aan de Turkse Lycische kust.

 

Modder, antieke stad, schildpadden

De Lycische kuststreek heeft veel verrassingen in petto. De eerste stop vanaf vliegveld Dalaman is Dalyan. Hier stap je op de boot voor een bezoek aan de modderbaden. Een feest omdat je lekker met modder kunt spelen. En het is nog goed voor je huid ook. Bij de volgende stop ga je aan land bij de antieke stad Kaunos. Hier kun je de restanten zien van wat ooit een belangrijke handelsstad was. Dalyan staat bekend om de rotsgraven. Ongelooflijk hoe 24 eeuwen geleden mensen deze rotsen op dergelijke hoogte hebben uitgehakt. De tocht is pas compleet na een bezoek aan het strand, de broedplaats van enorm grote schildpadden. Je kunt ook met een kano de Dalyandelta te verkennen. Je bent dan eigen baas en kunt in alle rust genieten van de omgeving.

 

Griekse spookstad

De havenstad Fethiye is de volgende uitvalsbasis. Door het toerisme is de stad de laatste jaren flink gegroeid. Van hieruit kun je met een dolmus naar Kaya Köyü. De honderden huizen staan al sinds 1923 leeg en zijn verworden tot ruïnes. De Anatolische Griekse bevolking werd toen gedwongen te verhuizen naar Griekenland. In ruil kwamen Turkse Grieken hier wonen. Het verschil in cultuur was zo groot dat de huizen niet voldeden. Al snel werd het een spookstad, waar je nu door heen kunt dwalen.

 

Foto: Sarah Vermoolen

IJskoud water in Saklikent

Fethiye is ook een goede uitvalsbasis voor Saklikent. Dit is een kilometerslange nauwe spelonk in het gebergte Akdag (bijna 300 m hoog). Je baant je eerst een weg door de vele forelrestaurants die sfeervolle zitjes aan het water hebben gecreëerd. En dan met opgerolde broekspijpen het ijskoude water in van het snelstromende riviertje. Veel mensen keren al snel weer terug. Wanneer je wel de kou en rotsen trotseert en doorloopt naar het einde word je beloond met een waterval. De vis zal je bij terugkomst extra goed smaken.

 

Tandemvlucht naar Olüdeniz

Wil je wat avontuur? Dan is de sprong met een zweefparachute vanaf de berg Baba wel iets voor jou. Je start op een hoogte van 1750 m. Na een half uur in de lucht land je in Olüdeniz. Het strand bij de prachtig turkooise zee en in de lagune is vooral in het voor- en naseizoen aantrekkelijk. In de omgeving kun je goed wandelen, onder meer naar de top van de berg. Veel toeristen hebben dit paradijs al ontdekt. De spaarzame grond is geheel volgebouwd.

 

Langste zandstrand van Turkije

Vooral de omgeving van het toeristendorp Patara spreekt tot de verbeelding. Je hoeft niet ver te lopen om een rustig plaatsje te vinden op het 21 kilometer lange brede strand. De wandeling erheen is al leuk, omdat je langs de overblijfselen van een antieke stad komt. De kanotocht is ook een aanrader. Met tweepersoonskano’s vaar je in een aangenaam tempo door een onaangetast stukje Turks natuurgebied naar het strand. Hier komen tegen de avond de caretta caretta schildpadden uit zee om hun eieren in de duinen achter te laten. Om die reden mag je hier ‘s avonds niet komen.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Sportiviteit vereist

Kas stelt teleur. Veel toerisme, maar ook veel keuze uit leuke tochten. Hier heb je de kans de onderwaterwereld te verkennen met een diepzeeduik of snorkelapparatuur. Echte stranden heb je niet, dus je kunt beter actief worden. Wat denk je van een trekking, wildwatervaren of een tocht waarbij je via watervallen en stroomversnellingen een canyon afdaalt? Het binnenland is beduidend anders dan de toeristische kuststreek. Een prachtige georganiseerde wandeltocht brengt je over smalle paden naar Gömbe, een traditioneel Turks bergdorpje. Ook doe je de vulkaankrater aan oftewel het groene meer dat wordt gevoed door een berggletsjer.

 

Weg van het massatoerisme

Arycande is de meest complete antieke stad van Lycië. Toch is deze opgegraven stad op de weg van Finike naar Elmali nauwelijks bezocht. Alleen al vanwege de prachtige ligging zou je er een kijkje moeten nemen. Je ontdekt hier de overblijfselen van een volledig Grieks Romeins Byzantijnse stad.
De kuststreek is niet echt bijzonder, dus je kunt beter doorrijden naar het authentieke stadje Elmali. Maandag is de traditionele markt. Aan de hoofdstraat worden nog vele Turkse ambachten uitgeoefend. Je bent zeker een ervaring rijker wanneer je hier één van de oudste Turkse badhuizen bezoekt.

En dan is deze reis ten einde. De kuststreek rond Antalya wordt de Turkse rivièra genoemd. Deze kun je beter mijden als je niet van massatoerisme houdt. Vanuit Antalya kun je terugvliegen naar Nederland.

Een voorbeeld van een tekst voor Sonera