Recent

Toscane

Foto: Sarah Vermoolen

Het wereldberoemde landschap van Toscane met schitterende steden boordevol kunstschatten is ook een paradijs voor liefhebbers van wijn en lekker eten.

 

Toscane is bijna een toverwoord vanwege de onweerstaanbare combinatie van natuur en cultuur. De zacht glooiende heuvels beplant met wijn- en olijfgaarden en kaarsrechte rijen cipressen vormen een wereldberoemd decor voor schitterende steden, met schilderachtige pleinen, die trots hun kunstschatten tonen. Ook zijn er veel kleinere juwelen van stadjes te ontdekken. Het platteland is bezaaid met romaanse kerkjes en eeuwenoude kloosters. Natuurlijk is Toscane ook het paradijs voor liefhebbers van wijn en lekker eten. Dit is immers het grondgebied van de Chianti en andere veelgeprezen wijnen.

 

Foto: Sarah Vermoolen

De middeleeuwen en de renaissance hebben de Toscaanse steden verrijkt met wereldberoemde kunstschatten. Nergens ter wereld vindt u zoveel hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis bij elkaar als in Florence. De  bekende, scheve toren van Pisa kunt u tegenwoordig weer beklimmen. Een van de gezelligste en sfeervolste stadscentra van Toscane is Lucca, dat nog volledig ommuurd is.  Bij Siena stromen alle bezoekers samen op het Piazza del Campo, om het schelpvormige plein te bewonderen waar op 2 juli en 16 augustus spectaculaire paardenrennen worden gehouden. De lijst met stadjes die een enorme bekoring uitoefenen is groot,  ga maar eens kijken in bijvoorbeeld Montepulciano en Pienza.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Toscane is vooral bekend vanwege de zacht glooiende heuvels beplant met wijn- en olijfboomgaarden. Dit lieflijke beeld komt u vooral tegen in de Chianti. Het noorden biedt ook veel afwisseling. Hier verheft zich parallel aan de kustvlakte de Alpi Apuana met de beroemde marmergroeven van Carrara waar Michelangelo al het marmer voor zijn beeld van David haalde. Ten noorden van Lucca wordt het landschap in sterke mate bepaald door de uitlopers van de Alpi Apuane en de Alpennijnen.  In het zuiden van Toscane zijn ook ruigere en meer door erosie aangevreten landschappen. Zoals Le Crete, ten zuidoosten van Siena, en het aparte tufsteenlandschap rond Pitigliano. Langs de kust strekt zich het onmetelijke Maremma uit, dat gedeeltelijk beschermd wordt in een natuurpark.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Regionale specialiteiten

De Toscaanse keuken kan het treffendst worden omschreven met het Italiaanse woord ‘casalinga’.  Vrij vertaald betekent dit ‘eten zoals bij moeder thuis’.  In gezellige restaurants of aan lange tafels in het lieflijke landschap kunt u aanschuiven om te genieten van eenvoudige, lichte gerechten waarin de natuurlijke smaak van de ingrediënten zo goed mogelijk tot zijn recht komt. U krijgt ze geserveerd in diverse gangen met uitstekende wijnen zodat u volop kunt genieten van al het goede dat het Toscaanse land te bieden heeft.

 

Goede olijfolie geeft de eenvoudige, pure Toscaanse gerechten extra smaak. Het vlees van de runderen, lammeren en varkens en van het wild en gevogelte is vaak van hoge kwaliteit. Groente en champignons en fruit komen vers op tafel.  In het najaar worden massaal kastanjes gegeten.
De Italiaanse maaltijd bestaat uit een aantal gangen. Alleen een pasta bestellen is zeer ongebruikelijk. U start met een antipasto (voorgerecht). Panzella is een frisse salade. Een crostini ofwel een geroosterd broodje wordt rijkelijk belegd met bijvoorbeeld paté, ansjovis en kappertjes. Affettato misto is een schotel met verschillende soorten worst en ham.
Italianen kiezen als primo (tussengerecht) vaak een gevulde soep. Tot deze categorie behoren ook de pastagerechten met tomatensaus of vleessaus.
Secondo is het hoofdgerecht waarbij u vaak de keuze heeft uit vlees (carne) of vis (pesce). De bekendste Toscaanse specialiteit is de bistecca alla fiorenrina, een reusachtige T-bone-steak van soms wel een kilo.  Een klassiek Toscaans stoofgerecht is cinghiale in umido, gestoofd wildzwijnvlees. Een bekend visgerecht is triglie alla livornese, rode poon met knoflook en tomatensaus.
Als dessert is er keuze uit zoetwaren (dolci), ijs (gelati) of fruit (frutta).

 

Bij de gerechten is de keuze uit uitstekende wijnen groot. Vaak zal de lokale wijn op tafel komen die vaak ook van goede kwaliteit is. Zes wijnen met het predicaat DOC, vergelijkbaar met het Franse Appellation Contrôlée, voldoen aan hoge eisen.

 

Tekst voor ANWB

Terug naar Europa