FluXus vierde in 2010 haar 10-jarig bestaan. Samen met de gemeente Zaanstad heeft FluXus een cadeautje gegeven aan 2 scholen in Saendelft om te vieren hoe belangrijk kunstonderwijs op school is. Leerlingen van groep 6 en 7 van basisschool de Meander en de Oceaan kregen fotografieles van Jolanda Hoogendoorn. Met Sarah Vermoolen maakten de kinderen onderschriften bij de foto’s waarmee ze hun verhaal konden vertellen. Elke leerling maakte een unieke foto van een plek in de buurt waar hij/zij trots op is of waar nodig iets aan moet gebeuren. De foto’s tonen de wereld van de nieuwbouwwijk Saendelft door de ogen van de kinderen. Het levert verrassende beelden op.
Marcel Groenendaal, wijkmanager van Assendelft, heeft de foto’s en de bijschriften met veel belangstelling bekeken. ‘Het zijn allemaal zaken die bij mij bekend zijn en waar we aan werken. Maar veel oplossingen liggen bij de buurtbewoners zelf.’ De kinderen laten met hun foto’s zien dat ze zich ergeren aan mensen die troep maken en de hondendrollen niet opruimen. ‘We hebben speciale hondenuitrenzones. We gaan geen bakken plaatsen op velden waar geen honden mogen komen. Er wordt al vaker vuil opgehaald en elke dag lopen mensen van het wijkonderhoud rond, maar als mensen afval buiten de regels om toch vuil op straat zetten dan gaat het afval zwerven.’
Een veelgehoorde klacht is dat er in deze nieuwbouwwijken op belangrijke plekken (bijvoorbeeld bij school) geen zebra’s zijn aangelegd en ook ontbreken er fiets- of wandelpaden. ‘Het is nationale regelgeving dat in 30 km zones geen zebrapaden worden aangelegd, omdat de auto’s niet hard mogen rijden. Veel kinderen hadden in een onderschrift vermeld dat ze zich er aan stoorden dat auto’s soms te hard rijden waardoor het onveilig is om op straat te spelen. Dat vinden wij ook een groot probleem. Uit metingen blijkt dat vrijwel al het verkeer in Saendelft bestemmingsverkeer is dus de bewoners zelf zijn verantwoordelijk voor het overschrijden van de regels. We hebben met borden, flyers en andere middelen geprobeerd mensen hier bewust van te maken.
We gaan nu de foto van Ersay Basacikoglu (10 jaar) gebruiken voor een poster om de bewoners attent te maken op het gevaar. Na de bouwvak komen er ook 20 verkeersdrempels bij. De kinderen die 9 jaar of ouder zijn vinden het jammer dat er zo weinig speelplekken zijn voor oudere kinderen. De gemeente heeft bepaald hoeveel speelplekken elke buurt krijgt dus daar kunnen we niets aan doen. Ik heb budget om een free running baan te plaatsen, dat is vooral voor de kinderen van 12 jaar of ouder. Als bewoners samen overleggen waar het mag komen, dan plaatsen wij het.
Veel kinderen willen ook een voetbalveld. Wij leveren graag de doeltjes. Het probleem is vaak dat mensen het niet in hun ‘achtertuin’ willen. Buurtbewoners moeten eerst samen overleggen waar de doeltjes moet komen, dan komen wij ze plaatsen. Dat geldt ook voor de perkjes die de kinderen saai vinden. Via de site van de gemeente kun je een formulier downloaden waarop je zelf de beplanting en de bloemen kunt uitzoeken. Wij leggen het graag aan. De buurt moet daarna wel zelf zorgen voor het onderhoud. Het idee hierachter is dat mensen meer gaan samenwerken in een nieuwbouwwijk. Veel kinderen willen ook dat de rode skatebaan wordt geschilderd. Dit wordt nu nog beheerd door de projectontwikkelaar. Zij gaan er nog een kap over plaatsen.’ Als zij klaar zijn met het werk, neemt de gemeente het over en dan kan het geschilderd worden.
Project voor basisscholen Saendelft