Recent

Nieuw-Zeeland: ijspret op een gletsjer

Wandelen op een voortbewegende gletsjer. Op het Zuidereiland (Nieuw-Zeeland) kun je deze niet alledaagse sport beoefenen.

 

Reuzengletsjers

Het is koud in het bergdorp. De gevleugelde uitspraak dat in Nieuw-Zeeland vier seizoenen op een dag normaal zijn, ervaar ik al snel. Toch overheerst de kou. Ik ben namelijk in Fox Glacier op het Zuidereiland. Het bergdorpje is onderdeel van Westland National Park, dat beroemd is om twee enorme gletsjers: de Fox en Franz Josef. Ik ben hier omdat ik wel eens een gletsjer wil beklimmen. This is the place to be.

 

Beroemde alpinist

De Alpine Guides staan goed bekend. Aan het hoofd van het sportieve centrum staat Mike Browne. De medewerkers vertellen vol trots over deze beroemde alpinist. Hij heeft onder meer de Mount Everest bedwongen. Zijn gidsen zijn zonder uitzondering stoere mannen, die gek zijn op bergbeklimmen. Omdat je niet elke dag de kans hebt een gletsjer te beklimmen, is het onder toeristen ook een populaire aangelegenheid. Je kunt daarom kiezen uit tochten van een halve of hele dag. Ook kun je meer dagen met een gids op pad waarbij je onderweg overnacht. Spanningzoekers kunnen de steile ijswanden ook beklimmen. Ik kies voor een simpele wandeltocht waarbij je terug gevlogen wordt met een helikopter.

 

Uitrusting

De volgende dag is het berekoud. Het waait ook behoorlijk. Dus het onderdeel met de helikopter wordt geschrapt. Jammer, maar helaas. De kleine groep deelnemers zoekt de uitrusting bij elkaar. In mijn bagage had ik geen kleding voor dergelijke tochten. Dus gelukkig kan ik een warme jas, handschoenen en das lenen. Door de ijzertjes onder de bergschoenen wordt het ijs opeens een stuk toegankelijker. De stok is onmisbaar om je af te zetten.

 

De gletsjer op

We gaan op pad. Wanneer we de gletsjer van dichtbij zien, is het een enorm hoge ijskap. Daaronder bevinden zich allerlei natuurlijke tunnels waar je zelfs in kunt lopen. De tocht wordt wel spannender als we horen dat de gletsjer altijd in beweging is. Onze ijskap wandelt zelfs een meter per dag. Wij kiezen voor een wandelpad waarbij we achter elkaar aan lopen. Overal zijn spleten en gaten, dus we moeten goed opletten. Het is wel een speciaal gevoel om boven op een gletsjer te staan. Het is een cliché, maar de omgeving is echt prachtig. Het ijs heeft de bergen en bomen bedekt zodat je allerlei vreemde vormen ziet. De dag vliegt om. Voordat we het weten, moeten we weer terug naar de basis.

 

Bijkomen in het regenwoud

De volgende dag heb ik wel behoefte aan wat contrast. Daarom loop ik even snel de Minnehawa Walk. Het is slechts een half uurtje, maar wel speciaal omdat je door een regenwoud loopt. Je bent niet vaak in de gelegenheid om een ijsavontuur af te wisselen met een regenwoudwandeling, toch? De Alpine Guides organiseren ook kanotochten over de Jacob’s River. Het schijnt nogal een romantische aangelegenheid te zijn. Daar kan ik me iets bij voorstellen wanneer ik de stoere gidsen zie. Deze tocht kan ik niet meer bijwonen, want ik moet weer verder op avontuur.

 

Een voorbeeld van een tekst voor Sonera