Recent

Magisch Marrakech

Ondergedompeld in mysterieuze sferen

Foto: Sarah Vermoolen

Na een bezoek aan Marrakech kun je niet anders dan de naam met veel liefde uitspreken. Hier trekt de geweldige Middeleeuwse medina waar je in een compleet andere wereld terechtkomt. Mystiek speelt een grote rol in de charme van deze Marokkaanse stad en de omgeving.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Het Plein

Vanaf het vliegveld rijden we door een nieuwe wijk met brede wegen en moderne gebouwen. De vele congressen trekken duidelijk kapitaalkrachtige bezoekers aan. Het straatbeeld in het centrum is gevarieerd. De mannen met lange jurken, vrouwen met hoofddoek of sluier, de traditionele paard en wagens en de piepkleine taxi’s laten zien dat we Europa inderdaad hebben verlaten. Het authentieke Marrakech is snel gevonden. De zeer uitgestrekte medina is de best bewaarde en grootste middeleeuwse stad van Noord-Afrika.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Het historische plein met de lugubere naam “samenkomst van de doden” is het openluchttheater van Afrika. Vroeger werden hier de terechtgestelde opstandelingen opgespietst en getoond aan het publiek. Het Djemaa El Fna-plein is nog steeds een trefpunt, maar om een andere reden. De vele bezoekers worden hier al een eeuw lang getrakteerd op allerlei kunsten.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Slangenbezweerders jagen vooral vrouwelijke bezoekers de stuipen op het lijf. In vol ornaat geklede waterdragers proberen op de foto te komen. Twee jongens in grappige kleding voeren dansjes op. De acts zijn kort en fotogeniek. Menig toerist pakt onmiddellijk zijn camera en reageert verbaasd als hij daarna zijn portemonnee nodig heeft. Grote kringen met ademloos luisterende Marokkaanse mannen vind je verspreid over het terrein. De verhalenvertellers in hun midden weten al eeuwenlang hun publiek te boeien. Waarzegsters zitten klaar om met hun kaarten de toekomst aan de vooral vrouwelijke bezoekers prijs te geven.
Rondom het plein hebben sommige restaurants ook een bovenverdieping. We zijn er niet weg te slaan, want je kunt wel uren naar alle activiteiten kijken. Tegen de avond verandert het karakter. Een deel van het plein wordt in razendsnel tempo ingericht met tientallen etenstentjes. Toeristen eten hier nauwelijks. Des te meer Marokkanen maken gebruik van deze goedkope eetgelegenheden.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Winkelen in de soek

Achter het plein ligt de gedeeltelijk overdekte markt. Bij de ingang staan gidsen de nieuwkomers  op te wachten. Je wordt er meteen uitgepikt wanneer je de straatjes voor het eerst induikt. Het is een drukte van jewelste in het doolhof, waar per straat soortgelijke producten aan de man worden gebracht. Iedereen spreekt je aan en probeert je aandacht te trekken. “De eerste klant brengt geluk” horen we zelfs nog aan het eind van de dag. Een kruidenverkoper weet ons zo te betoveren dat we met allerlei kruiden en beduidend minder geld verdwaasd verder lopen. Een aparte ervaring! De volgende bezoeken worden steeds aangenamer, omdat we dan de rust hebben om rond te kijken. Het onderhandelen blijft een prachtig spel waarbij het plezier voorop staat.
Rond de overdekte markt loopt een straat waar alle mogelijke ambachten worden uitgeoefend. Wolververs, schoenmakers, kopersmeden, kleermakers, en vele anderen sloven zich uit in zeer kleine en hete werkruimtes. Vooral de creaties van autobanden trekken onze aandacht.
Op een dag huren we een fiets waardoor we onderdeel worden van de rijdende mensenmenigte. Een erg leuke manier om de stad en de bezienswaardigheden op een andere manier te zien.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Filmoase Ouarzazate

Vanuit Marrakech ondernemen we verschillende dagtochten naar de Berberdorpen in de bergen. De sfeer, mensen en landschappen ogen compleet anders. Het hoogtepunt vormt de tocht naar Ksar Ait Ben Haddou bij Ouarzazate, een stadje aan de rand van de steenwoestijn. Met een slecht functionerende auto moeten we eerst de lange tocht door de bergen ondernemen. Het uitzicht op de versterkte, lemen dorpjes die tegen de heuvelhellingen zijn aangebouwd, is prachtig. In het hete Ait Ben Haddou, een dorp dat langs een karavaanroute lag, bekruipt je het gevoel in een sprookje terecht te zijn aangekomen. We bezoeken het lemen paleis van Taourirt, waar talloze smalle gangetjes door en naar kleine ruimtes leiden. De nabije omgeving met stoffige steegjes en lemen huizen is prachtig, omdat hier nog volop geleefd wordt. De tijdsloze plaats en woestijnachtige omgeving zijn niet voor niets regelmatig het toneel voor speelfilms. Onze gids wijst ons de plek waar John Malkovich stierf in de prachtige film The Sheltering Sky. Deze film was geen uitzondering: achter een schutting, maar ook her en der verspreid in de woestijn, staan verschillende filmdecors opgesteld. Zo worden er naast Ait Ben Haddou opnames gemaakt voor de film Gladiator. De arena is in volle opbouw.

 

Video bezoek Marokko 2018

Marokko motorrit 2018

Marokko motorrit 2018