Recent

Indonesië: relaxen op Gili Meno

Foto: Sarah Vermoolen

Indonesië bezoek je vooral vanwege de indrukwekkende cultuur en landschappen. Het is heerlijk om ondergedompeld te worden en een compleet andere wereld te ontdekken. Maar het is ook heel prettig om af en toe bij te komen op een rustig eiland waar je niets hoeft. Gili Meno bij Lombok is zo’n paradijselijk eiland waar je echt de toerist kunt uithangen.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Eenvoudig Gili Meno

Aan de waterkant liggen vele boten klaar om de toeristen naar de eilandjes te brengen. Gili Trawangan is het meest populair. Hier wachten goed geoutilleerde accommodaties op de welvarende toerist die op luxueuze wijze vermaakt wil worden. Wij kozen voor de rust en dus voor Gili Meno. Met een prauw varen we hevig schommelend over de ruige waterweg. De eerste aanblik is goed. Gelukkig is er nog accommodatie aan het strand vrij, dus onze vakantie kan beginnen. De romantische, houten huisjes op palen hebben een veranda en een groot bed met klamboe. Verder geen luxe. Achter het huis is een hurktoilet. Voor ons huisje strekt zich een prachtig wit strand uit met vele bomen die voor verkoeling zorgen. We huren snorkelapparatuur en gaan meteen op verkenning uit. Vlak voor de kust ligt het  koraalrif waarbij je wel goed moet oppassen om het niet aan te raken. We voelen ons meteen in het paradijs.

 

Gelukkig getrouwd

‘s Avonds gaan we eten bij onze nieuwe vrienden in het restaurant. Op de menukaart staan vrijwel alleen westerse gerechten. Als ontbijt heb je de keuze uit diverse pannenkoeken, die erg populair zijn bij toeristen. Het eten is prima. Indonesisch eten kunnen we nog genoeg. Een van de jongens vraagt ons of we vanavond meewillen naar een bruiloft. We voelen ons zeer vereerd en gaan graag in op zijn uitnodiging. Op weg naar het feest ontdekken we her en der verspreid verschillende hutten op palen waar de lokale bevolking woont. Op een groot terrein is het feest. In een overdekte tent zit het bruidspaar op een laag podium in vol ornaat doodstil voor zich uit te staren. De zeer jonge bruid met uitgelopen make-up lijkt elk moment in slaap te kunnen vallen, terwijl kleine meisjes haar zo nu en dan koelte toewuiven. Op de grond zitten vele gasten die het bruidspaar bewonderen en met elkaar kletsen. Bij de entree heeft iedereen een geldbedrag achtergelaten. In ruil krijgen we snoepgoed dat wordt opgegeten onder begeleiding van wat frisdrank. Onze nieuwe vriend vertelt dat de jongen 16 en het meisje 15 is. De reden waarom ze met elkaar trouwen, is dat ze nu eindelijk wel eens met elkaar willen vrijen. Tenminste, dat is zijn lezing. Erg gelukkig zien ze er volgens ons niet uit. Om 24 uur mag het bruidspaar eindelijk naar bed. Daarna barst het feest los.  Er is een live band en er wordt veel gedanst. Iedereen heeft het goed naar zijn zin. Hopelijk geldt dat ook voor het bruidspaar.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Relaxen

De volgende dagen weten we goed door te komen. Een beetje snorkelen, lekker eten, en een beetje zonnen en wandelen. En elke dag een massage van de beste masseuse van het eiland. Ook een groepje kinderen komt ons elke dag bezoeken. Zij verkopen ananas waar ze met een mes mooie vormen uit weten te snijden. Voor dit handwerk betaal je wat extra, maar dat heb je er graag voor over. Het leven is goed. Na een paar dagen hebben we weer genoeg energie om het land verder te verkennen.

Een voorbeeld van een tekst voor Sonera