Recent

Griekenland/Ionische eilanden

Reisbureaumedewerkers willen je graag laten geloven dat er nog steeds onontdekte Griekse eilanden zijn. De Ionische eilanden zouden nog dergelijke rustige paradijsjes bevatten. Trap er niet in, want in het hoogseizoen is het overal stampensvol. Nederlanders hebben deze bestemmingen inderdaad nog niet in groten getale ontdekt, maar de Engelsen en Italianen zijn ons al wel massaal voorgegaan. De belangrijkste eilanden doorgelicht.

 

Leuke voordelen

Foto: Sarah Vermoolen

De ligging, tussen Griekenland en Italië,  heeft de eilandengroep een aantal leuke voordelen opgeleverd. Door de hogere regenval is het beduidend groener en dus vruchtbaarder dan op het vasteland en de andere eilandengroepen. Wandelen en fietsen is goed te doen, want ook de hoogte van de bergen is beduidend lager. Olijfteelt is naast toerisme een zeer belangrijke inkomstenbron en dat zul je weten ook. Overal kom je de olijfbomen tegen, die nog dateren van de Venetiaanse periode. Dat de Venetianen hier lange tijd de baas waren, zie je nog aan de mooie Venetiaanse huizen. De overblijfselen uit de roemruchte Griekse oudheid zijn dun gezaaid. Hiervoor moet je niet naar de Ionische eilanden. Waar komen toeristen dan wel voor? Juist voor het strand! Over het algemeen geldt dat de stranden aan de oostkust, dus richting Griekenland, het  minst aantrekkelijk zijn. Hier zijn het vooral smalle kiezelstranden. Ga je echter naar de andere kant van het eiland, dan vind je vaak prachtige zandstranden en steile kliffen.

 

Toerisme in overvloed

Lang geleden hebben de bewoners al ontdekt dat je met toerisme meer verdient dan met landbouw of visserij. De mate van toerisme verschilt overigens wel behoorlijk per eiland. Korfoe is het meest bezocht, Ithaca het minste. Maar voor alle eilanden geldt dat je in de kustplaatsen in ieder geval cafés, restaurants, reisbureaus, supermarkten en verhuurbedrijven tegenkomt. De Grieken zijn meester in het aanleggen van leuke terrasjes. In combinatie met veel bezoekers is het al snel een sfeervolle, gezellige drukte. Uitgaan is niet voor niets een favoriete bezigheid van menig toerist. Flottieljezeilers beleven hier gouden tijden. Op het water is het lekker. Maar ook in de havenplaatsen die speciaal zijn ingericht voor de pronkerige zeilschepen en de welvarende bemanning. De gezellige terrassen trekken ook veel toeristen die het bootgebeuren vanaf de kant gadeslaan.  Het Griekenland van de ansichtkaarten zie je hier volop: kleine vissersboten met fel gekleurde netten, hellende straten met felgekleurde huisjes, terrassen met rieten stoelen, katten, etc.

 

Korfoe

Foto: Sarah Vermoolen

De bekendste en drukst bezochte van de Ionische eilanden is zonder twijfel het groene Korfoe. Hier vind je ook de meeste bezienswaardigheden, maar ook de meeste toeristen. Langs de kust stikt het werkelijk van de toeristendorpen, al zul je hier nergens echte hoogbouw aantreffen. Het voordeel is dat de vele appartementen over het algemeen goed verscholen liggen. Vanuit de toeristendorpen hoef je maar heel kort te lopen of fietsen om de drukte achter je te laten. De binnenlandse dorpen geven nog een indruk van het vroegere Griekse leven, maar ook hier heeft het toerisme zijn sporen achtergelaten. De hoofdstad Kerkira met  de prachtige Esplanade, het oude fort en het koninklijk paleis worden terecht door elke toerist bezocht. Het Achilleion, de zomerresidentie van keizerin Sissi van Oostenrijk, is vooral populair vanwege het feit dat deze beroemde vrouw hier ooit woonde. De uitzichtpunten die – zonder overdrijven – al miljarden malen zijn gefotografeerd, wil ik hier niet noemen. Want zo bijzonder zijn ze niet. Korfoe is door de vele goedkope aanbiedingen het drukst bezochte. Veel mensen liggen de hele dag aan het strand en zetten het al vroeg op een zuipen. Dit maakt het eiland niet echt idyllisch.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Kefalonië, Lefkas, Ithaca, Zakynthos

Kefalonië is het grootste en de meest bergachtige van de Ionische eilanden. Hier moet je vooral naar toe vanwege de spectaculaire grotten, de mooie natuur en spectaculaire stranden. Assos is dé plek waar je geweest moet zijn vanwege het prachtige uitzicht. Lefkas heeft geen historische bezienswaardigheden of leuke stadjes door de verwoestende werking van een aardbeving. Wel heerst hier nog een relatieve rust in vergelijking tot omringende eilanden. Vooral de bergdorpjes in het binnenland zijn een oase van rust. De mooiste stranden zul je niet voor jezelf hebben, maar wanneer je met iets minder genoegen neemt, dan kun je nog relatief rustig zonnen. Agios Nikiras is een mooi Grieks badplaatsje, Nidri heeft bijvoorbeeld veel watersportvoorzieningen.  Ithaca – al vele eeuwen bekend door de Odyssee – is nog een graadje minder toeristisch en mag je daarom zelfs rustig noemen. Ook hier vind je langs de kust de bekende gebouwtjes met waren waar toeristen massaal op afkomen. Kioni in de buurt van het leuke, kleine vissersplaatsje Frikes is absoluut een topper.  Dit gezellige plaatsje is prachtig tegen de bergen aan gebouwd. Zakynthos is minder charmant. Langs de kust hebben Engelsen de meeste plaatsen druk bevolkt. Een bezoek aan dit eiland heeft bij mij weinig indruk achtergelaten, behalve de indruk dat het erg druk was. De mooie rustige stranden hebben wij in ieder geval niet gevonden.

 

 Goede tijd

Foto: Sarah Vermoolen

In de maanden juli en augustus is het overal erg druk, met Grieken, Engelsen, Italianen en natuurlijk ook met Nederlanders.  Het is een must om dan een hotel vooruit te boeken, omdat je anders op het strand moet overnachten. Is ook leuk trouwens. Ga je in het voor- of naseizoen dan is het beduidend rustiger. Vooral Lefkas en Ithaca zijn dan een aanrader, op de andere eilanden zul je bepaald nog niet alleen zijn. Een voordeel van het voorseizoen is dat de natuur in bloei staat. En dat de mensen nog uitgerust zijn en dus erg vriendelijk. Je kunt je voorstellen dat dit in het naseizoen iets minder het geval is.

Een voorbeeld van een tekst voor Sonera