Recent

De andere kant van de Ardennen

De Belgische Ardennen met zijn talloze survival-mogelijkheden zijn je bekend. Ook wanneer je de grens passeert met Frankrijk ligt een uitgestrekt bosgebied op je te wachten. Hier is het beduidend rustiger en is de natuur nog ongerept.

De Franse Ardennen kun je nog echt ontdekken. In het noorden maken vooral de zwaar beboste heuvels en valleien indruk. De talloze tinten groen van de diverse loofboomsoorten komen vooral in de zomer en herfst goed tot hun recht. De grote rivieren Maas (Meuse) en Semoy hebben de dalen een eigen karakter gegeven. Spreekt het Franse Maasdal je aan? Dan zul je helemaal onder de indruk zijn van het kleinere, intiemere Semoydal. Veel wegen en huizen tref je hier niet aan, wel kleine stroomversnellingen en rotsen in beken. Zuidelijker strekt zich een lichtglooiend heuvellandschap uit met grote toegankelijke bossen.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Avontuurlijk wandelen

Eén ding staat vast. Tijdens een wandel- of fietstocht zul je weinig Nederlanders tegenkomen. Alleen de iets avontuurlijker ingestelde vakantieganger en de lokalen profiteren tot dusverre van de charme van het Franse gebied. Door de talrijke bossen zijn diverse wandelroutes uitgezet. Indien je een geoefende wandelaar bent, dan heb je keuze uit drie Grande Randonnées. De Ardennen in het noorden is een groen gebied met vele dichte loof- en naaldbossen. Door de heuvels slingeren de rivieren Maas en Semoy. Zij bereiken hun hoogste punt (504 m) vlakbij de ‘Hauts-Buttés’. Het uitzicht vanaf ‘La Croix Scaille’ is bijzonder indrukwekkend. Ook vanaf andere hoger gelegen delen kun je goed zien hoe het zeer oude land is gevormd. Kijk uit naar reeën, herten en zwijnen.
Na een sportieve tocht kun je je tegoed doen aan een heerlijke Ardenner maaltijd. Wild zwijn is het handelsmerk van het gebied. Vooral in de herfst en winter staat dit populaire dier, samen met de vele eetbare paddestoelen, op menige menukaart. Andere lekkernijen uit de streek zijn de droge Ardenner ham, de suikercake, de geitenkaas en cider. Verschillende boerderijen nodigen je graag uit om de gerechten van het land te komen proeven. Natuurlijk wordt de aankoop van het een en ander wel op prijs gesteld. Bij de Ferme de Gironval, 10 min. rijden van Charleville-Mézières, kun je op zaterdagavond en zondagmiddag aanschuiven voor een maaltijd. Reserveren is wel noodzakelijk.

 

Fietsersparadijs

Door het gebied lopen vele kleine wegen waar nauwelijks autoverkeer voorbij komt. Ideaal dus voor een fietstocht. Pittige hellingen, glooiende weggetjes en schitterende afdalingen staan garant voor een uitdagende rit. Met de mountainbike kun je je uitleven in de Maasvallei en op verschillende bospaden in de Thiérache. De laatste streek met kleigronden en coulisselandschap is opgenomen in de bewegwijzerde Vestingkerkenroute van de Thiérache. Je fietst dan van Charleville-Mézières naar het westen door een landschap van heuvels en bossen naar het departement Aisne. Onderweg is veel te zien: abdijen, kastelen en versterkte woningen. Met de fiets kun je ook een andere vestingwerkenroute volgen van het Maasdal tot het Chiersdal. Een leuke stop is het bosmuseum van Renwez, waar de Ardenner bossen natuurlijk centraal staan.
Ben je in de buurt van Charleville-Mézières tussen 15 en 24 september?  Dan moet je zeker het marionettenfestival bezoeken. Tien dagen lang treden hier professionele marionettengroepen uit de hele wereld op. Slechts één keer in de drie jaar wordt dit bijzondere festival gehouden, dus zorg dat je er bij bent. Het hoogtepunt langs deze vestingwerkenroute is het overbekende Sedan, het grootste kasteelfort van Europa. Hier hebben in de loop der eeuwen talloze veldslagen plaatsgevonden. Op 13 en 14 mei worden hier grote middeleeuwse feesten gehouden rondom het kasteel. In de zomermaanden zijn er elke dag valkenshows.

 

Watertoerisme

Met lekker weer trekt het water. Bij Haulmé en Revin kun je te water met een kano. Vanuit deze plaatsen worden allerlei trips op maat georganiseerd, ook voor de mountainbike. In de twee grote meren worden allerlei sporte beoefend. Natuurlijk kun je hier je gang gaan als zwemmer, windsurfer, zeiler of kanoër. De rivieren en kanalen worden druk bevaren door de zogenaamde ‘houseboats’ en rondvaartboten.

Een voorbeeld van een tekst voor Sonera