Recent

Haute Normandie: Cider, beukenbossen en cultuur

De indrukwekkende kliffenkust bij charmante kustplaatsen, zoals Fécamp en Étretat zijn ontelbare malen vereeuwigd door schilders en fotografen. Landinwaarts laat je de mensenmassa achter je en ontdek je de pure, groene valleien van Seine-Maritime waar de tijd lijkt stil te staan.

Foto: Sarah Vermoolen

Een rijk begroeide landelijke streek vol appelboomgaarden: het land van koeien, cider en pikante kazen. De licht glooiende landschappen en uitgestrekte beukenbossen zijn een ideale bestemming wanneer je het authentieke Normandië wilt ontdekken. Hier heerst een oase van rust, waar de lieflijke landschappen en mooie vakwerkhuizen een mooi geheel vormen. Langs de beboste oevers van de rivier de Seine wachten de sfeervol gelegen overblijfselen van voorbije kloosterpracht op nieuwe bezoekers.

 

Weelderige bossen en kaas

De valleien in het achterland oefenen een weldadige rust uit. Je gaat er al snel op in de natuur. Het Forêt d’Éawy is één van de mooiste bossen van Normandië. In het schitterende langgerekte beukenwoud is het heerlijk wandelen, zonder dat je daarbij voor grote uitdagingen wordt geplaatst. Wil je het woud doorkruisen, dan moet je 14 km afleggen. Hemelsbreed is het slechts 20 m voor je weer de bewoonde wereld tegenkomt. De beboste valleien worden doorsneden door de rivieren Varenne en Béthune en puntige bergruggen. In het rustieke dorp Bellencombre strijken niet vaak toeristen neer. Wanneer jij dit wel doet, ben je verzekerd van een prachtige bosrijke omgeving.
Elke zaterdagochtend is er markt in Neufchâtel-en-Bray, waar de beroemde kazen verkocht worden. Een bezoek aan het kleine museum, waar de fabricage van de kazen, maar ook volkstradities worden getoond, is een aanrader.

 

Cider proeven

De beroemde streekdrank cider wordt gemaakt van de appels die in groten getale groeien in de mooie valleien van de Scie en de Varenne. Met name in de maand mei is de streek prachtig wanneer de boomgaarden in volle bloei staan. Van de appels wordt ook calvados gemaakt. Voor dit godendrankje moet je wel wat geduld hebben, want het duurt zo’n zes tot tien jaar voordat het mengsel is gerijpt.
Het vriendelijke groene landschap kun je prima verkennen met de fiets, maar houd wel rekening met enige glooiing. Beschik je over enige conditie, dan is het geen probleem. Op vrijdagochtend moet je zeker een stop maken bij de pittoreske markt van Auffay. In deze streek is een fietsroute uitgezet die je langs boerderijen leidt waar je cider kunt kopen. Je komt ook langs kastelen die soms ook open zijn voor het publiek. Bij een bezoek aan een appelwijnstreek wil je natuurlijk weten hoe dit wordt gemaakt. In de Cidredie du Duché de Longeville (Anneville-sur-Scie) krijg je in de zomermaanden een demonstratie van een antieke wijnpers en een rondleiding.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Seineroute

Het gebied langs de Seine is populairder bij toeristen. De reden zijn de (ruïnes van) imposante abdijkerken en prachtig gelegen (overblijfselen van) kastelen. En natuurlijk de culturele stad Rouen en de tuinen van Giverny. Gelukkig is er ook natuur: het Parc Naturel Régional de Brotonne is aangelegd ter compensatie van de verstedelijking langs de rivier. De rivier vormt met haar grillige lussen een uiterst bewegelijke as van het park, waar je te voet of met de fiets de rust kunt opzoeken in een donker beukenbos waar ook haagbeuken en volle eiken verrijzen. Leuk is ook de 12 km lange kanotocht van Villers-Escalles tot Duclair.
In Rouen, culturele hoofdstad met beroemde musea, vele vakwerkhuizen en een flamboyante gotische kathedraal, kun je dagen ronddwalen zonder je een moment te vervelen. Het beroemde marktplein waar Jeanne d’Arc de dood vond, is tegenwoordig  een gezellig en druk trefpunt.
Een van de grootste attracties van deze streek is zonder twijfel het woonhuis én de kleurrijke tuinen van Claude Monet in Giverny. De beroemde impressionistische schilder was gefascineerd door mooie composities in de natuur. Daarom ontwierp hij zijn eigen natuur in de vorm van twee tuinen, waarbij over de plaats van elke bloem en plant zorgvuldig werd nagedacht. De waterlelies in de vijver leverde een wereldberoemd schilderij op en het meest gefotografeerde beeld van de druk bezochte tuinen.

Een voorbeeld van een tekst voor Sonera