Recent

Denemarken Droomland voor peuters

Elke vakantie wordt leuker. Van de vijf vakanties met kinderen is ons verblijf in Denemarken veruit het meest geslaagd. Een echte droombestemming voor Joep en Yola (2 jaar) en Kuno (11 maanden).

We hebben een vakantiehuis gehuurd bij Dansk FolkeFerie in Rødhus Klit aan de westkust van Noord-Jutland. Het vakantiepark overtreft alle verwachtingen. We hebben twee weken lang prachtig weer dus we genieten volop van onze omheinde tuin waar we elke dag buiten eten.

 

Volop attracties om de hoek

We huren meteen een bolderkar zodat we mobiel zijn. Eigenlijk hoeven we het terrein niet te verlaten, want er is zoveel te doen. Op hun huurfietsjes rijden Joep en Yola voor het huis veilig heen en weer. Kuno is niet weg te slaan bij onze autobanden. Elke dag lopen we naar de uitdagende speeltuin. De konijnenholen, de evenwichtsbalk, de schommels met autobanden, de uitkijktoren met klimwand: ze vinden het prachtig. Het rustige bungalowpark ligt ideaal, want het is geheel omringd door begroeide duinen waar je kunt wandelen en fietsen. Op loopafstand is er ook een breed en lang strand. De kinderen hebben het prima naar hun zin in het riviertje dat naar zee stroomt. Hier kunnen ze veilig spelen.
Het bungalowpark heeft zoveel attracties dat we ze zoveel mogelijk proberen te verdelen over de dagen. Elke dag besluiten we met een bezoek aan de geiten en een rondje over de minigolfbaan. Pas als het echt donker is, vallen de kinderen met een supertevreden gezicht in slaap.
Wanneer ze eenmaal het zwembad hebben ontdekt, willen ze hier elke dag naar toe. Kuno vindt het maar niks, maar Joep en Yola zijn helemaal verslaafd aan de reuzenglijbaan. Het is bijna teveel van het goede, maar er is ook nog een enorm springkussen.

 

Sommerland

Ondanks dit enorme aanbod willen we graag meer van Denemarken zien. Ons eerste bezoek geldt Fårup Sommerland. Joep en Yola vallen van de ene sensatie in de andere. Alles moeten ze echt meemaken: de bootjes, de trampolines, het treintje, de miniachtbaan, de speeltuinen, en nog veel attracties. Onderweg kijken ze hun ogen uit naar de voorbijrazende wagentjes op de achtbaan. Na een paar uur zijn ze volledig uitgeput, maar we rennen toch nog even naar binnen bij de zeeleeuwenshow. De kinderen zijn helemaal gebiologeerd door het feit dat zeeleeuwen een kunstje doen waarna iedereen begint te klappen. Dit laatste vinden ze fantastisch en ze doen alledrie fanatiek mee. Nog dagen daarna hebben ze het over “zeeleeuwen klappen”.

 

Aquarium

Natuurlijk willen we ook het grootste aquarium van Europa zien in het Noordzeemuseum. We zijn nog net op tijd voor de zeeleeuwenshow en even later zien we een duiker rondzwemmen tussen grote scholen met vissen. De kinderen vinden vooral de onderwatertunnel spectaculair. De zeeleeuwen komen zo dichtbij dat ze het eng, maar ook wel heel spannend vinden. In een speciale bak mogen ze allerlei zeediertjes aanraken.

 

Natuurmuseum

Echt een verrassing is Han Herred Natuurcenter in Fjerritslev. Speciaal voor de kleinsten is er de fantasiewereld. De kinderen kruipen meteen door een gat waarna ze in een echte sprookjeswereld terechtkomen. Ze glijden van een boomstam, kruipen in de enorme bek van een slang of verstoppen zich in een boomstam. De spinnenwebben, kevers, lieveheersbeestjes en andere enorme dieren van textiel zien er verrassend echt uit. De rest van het museum is ook kindvriendelijk. De opgezette dieren maken geluid en er gebeurt van alles.
We gaan ook nog een dagje naar Aalborg. Hier is een echte stadsdierentuin. De enorme dieren spreken onze kinderen nog niet echt aan, zij zijn meer geboeid door de spannende speeltuin.

 

Geweldig

We vinden Denemarken geweldig. De stralende kopjes bewijzen dat onze kinderen er net zo over denken. Op de terugweg gaan we nog op bezoek bij Legoland. Opnieuw realiseren we ons dat de peuters in Denemarken overal een hoofdrol vervullen, want ze rennen van bootje naar treintje naar vliegmachine. En langs het wandelpad wordt er nog veel geklommen en gespeeld.
We hebben dit keer honderd procent genoten. Wat een land, wat een vakantie!

Sarah Vermoolen

Verhaal voor Samen op Vakantie