Recent

Denemarken: Uitwaaien op Jutland

Schilderachtige fjorden, uitgestrekte naaldbossen achter de duinen, brede zandstranden, slaperige dorpjes. De kop van het Deense schiereiland Jutland is een oase van rust, maar er valt ook genoeg te beleven.

 

Bij een bezoek aan de kop van Jutland krijgt het woord rust pas echt betekenis. Ten noorden van enorme, schilderachtige fjorden met verstilde plaatsjes aan natuurlijke havens ligt een dunbevolkt gebied. Vooral de westkust met brede, lange zandstranden is ontdekt door toeristen, al zul je nergens massatoerisme tegenkomen. Wel kleine plaatsjes met genoeg voorzieningen voor een geslaagde vakantie. Het strand bij Blokhus is in de zomermaanden het werkterrein van internationale zandkunstenaars. De strandgangers zien voor hun ogen kunstwerken van zand verrijzen. Het strand is ook om een andere reden bijzonder. Hier kun je namelijk een flink aantal kilometers met de auto over het zand rijden. Strandgangers maken er ook graag gebruik van, want zij liggen overal te bakken naast hun auto. Toch hoef je niet veel moeite te doen om de stilte weer op te zoeken.

 

Klitplantage

De duinen, kliffen, bossen, veengebieden en slufters zijn beschermd gebied. Hier kun je prachtige fiets- en wandeltochten maken waarbij je geen last hebt van hoogteverschillen. De klitplantage – Deens voor duinen – heeft een bijzondere geschiedenis. Nog niet zo lang geleden waren het groene weilanden tot enorme zandstormen het in een onherbergzaam gebied veranderde met wandelende zandheuvels. De Denen streden echter terug en beplantten het gebied met bijvoorbeeld naaldbomen zodat de duinen op hun plek bleven.
Ook het golvende binnenland is het waard om eens goed rond te rijden. Je kunt er bijvoorbeeld verschillende siertuinen bezoeken.

Met kinderen

Aalborg is de enige grote stad in deze streek. De charmante stadsdierentuin en Tivoliland zijn de grootste attracties.
Jutland is behalve bij natuurliefhebbers en fietsers ook zeer in trek bij gezinnen met jonge kinderen, want je rijdt en in een dag naar toe. Aantrekkelijk zijn ook de talloze kinderattracties. Het recreatiepark Fårup Sommerland ligt vlakbij Blokhus. Verspreid in een groot bos zijn tientallen attracties, zoals klimmuren, allerlei boottochtjes, trampolines, een treintje, verschillende achtbanen, een verkeersplein, schatzoeken en speeltuinen. In dit park kunnen (jonge) bezoekers ook een ritje maken met een paard en allerlei spectaculaire glijbanen uittesten. Het grootste aquarium van Europa bevindt zich in het Noordzeemuseum van Hirtshals. Elke dag vinden er op vaste tijden twee grote shows plaats: het voederen van de zeeleeuwen en een duiker die rondzwemt in een enorme watertank tussen grote scholen met vissen. Het supermoderne Kustcentrum Thyborøn is het nieuwe experimentarium aan de westkust. Hier kun je bijvoorbeeld zelf onweer maken, een tornado opstarten of rondzeilen met een minitrawler.

Een voorbeeld van een tekst voor I-Zon