Recent

Auvergne een groot natuurgebied

Een berglandschap met gedoofde vulkanen, schone beekjes, woeste rivieren, stille meren, trotse kastelen en middeleeuwse stadjes. Bijzondere dier- en plantensoorten én mensen die van het goede leven houden, voelen zich thuis in dit grote ‘natuurgebied’ dat de naam Auvergne draagt. Het is een paradijs voor buitensporters.

Auvergne met zijn kratermeren en warmwaterbronnen is het groene, vulkanische hart van het Massif Central, de spil van Frankrijk. In het oosten vind je de bergketens van Forez, Livradois en Velay. Voor de reeks uitgedoofde vulkanen moet je in het oosten zijn. Het is een ruig paradijs voor avontuurlijke buitensporters, zowel in de zomer- als wintermaanden. Of je nu te voet, te paard, te fiets of met de auto het gebied verkent, de schoonheid van de natuur kan je niet ontgaan. Rond de vele waterbronnen zijn thermale badplaatsen ontstaan, waar de architectuur van de badhuizen alleen al een bezienswaardigheid is. Tien dorpen dragen trots de toevoeging ‘een van de mooiste dorpen in Frankrijk’. De vele kerken, kastelen en musea ontvangen je graag als je interesse hebt in de rijke cultuur van de streek.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Sportiviteit vereist

Het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne bestrijkt een groot vulkanisch terrein. De Puy-de-Dôme (1465 m) nabij de stad Clermont-Ferrand is de bekendste van de tachtig vulkanen. Vierduizend jaar geleden durfde geen mens in de buurt te komen van deze angstaanjagende reus. Dat is tegenwoordig wel anders. Indien je sportief bent aangelegd, dan moet je de top zeker proberen te bereiken vanwege het indrukwekkende uitzicht over de omgeving. Je zult niet de enige zijn, want het is een van Frankrijks meest bezochte natuurwonderen.
De kans is groot dat je de slapende vulkanen nu ook vanuit de lucht wilt zien. Dat kan met een ballonvaart of met een sprong met een parapente, een matrasparachute. Samen met een gediplomeerde instructeur kun je een duosprong maken. Hangend aan de parapente is een van de meest spectaculaire manieren om de vulkanen te zien. Met de voeten weer op de grond, kun je bijvoorbeeld een wandeling maken langs kratermeren. Het regionale park is een eldorado voor actievelingen. Voor mountainbikers en wandelaars bieden de gedoofde vulkanen talloze tochten om eropuit te trekken.
De rustige weggetjes zijn ook ideaal voor jou als fietser. Er zijn 32 tourtochten uitgezet, dus keuze genoeg. Wil je niet al je bagage meeslepen, dan kun je afspreken met de hotellier dat hij je bagage naar je volgende overnachtingsadres vervoert.
Wil je liever door de bossen wandelen, dan is het enorme eikenbos van Tronçais (ten westen van Moulins) een aanrader. Volg een van de wandelpaden en je ontdekt exemplaren die wel 300 jaar oud zijn en 40 m hoog reiken.
Het bosrijke regionale natuurpark Livradois-Forêz in het oostelijk deel van de Auvergne kun je te paard verkennen.
In de streek zijn volop bergen en rotsen, zodat je als klimmer kunt kiezen uit meer dan vijftig plaatsen voor ieder niveau.
Wil je ter afwisseling van de vele inspanningen wat cultuur proeven? Keuze genoeg, want hier staan een aantal van Frankrijks mooiste romaanse kerken, middeleeuwse kastelen en renaissance paleizen. Sommige kastelen kun je ook van binnen verkennen.

 

 Te water

Laag bij de grond slingeren de gorges van de rivier de Allier hun pad door het landschap. Ben je een liefhebber van uitdagend kanoën? Dan moet je zeker met een kano of kajak de kloof van Allier verkennen. Het water stroomt in het voorjaar in stevig tempo door de kloof. Voor een gevorderde kanoër is het dan een spectaculaire tocht. In de zomer kun je ook als beginner je op de rivier begeven. Dan is het smeltwater verdwenen en heeft de rivier zijn woeste karakter verloren. Een andere avontuurlijke tocht is de rivier Sioule. Met een groep kun je ook raften of nog spectaculairder, canyoning, waarbij je letterlijk de loop van een rivier volgt. Dat betekent klimmen, klauteren, glijden en naar beneden springen. Je laten meesuizen in een waterval is een hele aparte ervaring!
Begeef je je liever op kalmer water, dan zijn er zo’n honderd meren. Hier vind je rustiger vermaak, zoals een boottocht, zeilen of windsurfen. Bij Grandval en Grangent kun je ook waterskiën.

Een voorbeeld van een tekst voor Sonera