Recent

Australië/Fraser Island: ecotours op enorm zandeiland

Foto: Sarah Vermoolen

Hier zou meer zand liggen dan in de Sahara. Er bovenop groeit een weelderig regenwoud. We hebben het over het Australische Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld. Om die reden staat het op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het prachtige zandstrand is wel 123 km lang!

 

Ecotoerisme

Bij een eiland dat zo hoog scoort vanwege de prachtige natuur hoort natuurlijk verantwoord toerisme. Het King Fisher Bay Resort is een van de eerste Australische resorts die de naam ecotoerisme met ere draagt. Wanneer je met de boot vanaf Hervey Bay naar het immens grote eiland vaart, zie je het resort in eerste instantie niet liggen. Dat is dus ook de bedoeling. De lage, groene appartementen liggen verscholen tussen de bomen. Van verre lijkt het zelfs of het resort onderdeel uitmaakt van het regenwoud. Tussen de appartementen ligt nog steeds een moeras en veel groen, zodat je als bezoeker midden in de natuur bivakkeert. Voor deze bijzondere luxe – want je verblijft in een zeer luxueus resort – betaal je ook flink. Gelukkig kan ook de minder kapitaalkrachtige vakantieganger genieten van het bijzondere eiland.

 

Toeren over de zandweg

Voor elke portemonnee is er wel verblijfsaccommodatie. Het goedkoopste is de camping. De ecotoers van King Fisher staan voor iedereen open. ‘s Ochtends vroeg vertrekken we met een 4WD. Een ander vervoermiddel is niet mogelijk, want het eiland kun je alleen verkennen over een smalle zandweg. Onderweg zijn er regelmatig opstoppingen, veroorzaakt door andere 4WD-auto’s die allemaal over hetzelfde pad rijden. De gids vertelt ons waarom het eiland zo bijzonder is. Normaal groeit er niets op zand, maar hier dus wel. De begroeiing wordt veroorzaakt doordat de sporen en zaden van het vasteland hier zijn komen aanwaaien. De vogels hebben hun bijdrage geleverd door een dikke laag humus achter te laten. Een ideale combinatie voor teelaarde waarop nu een prachtig regenwoud groeit. De gids laat ons verschillende eucalyptusbomen, wortelbomen, wilde bloemen en ander groen zien. Ook worden we gewezen op de dieren die zich hier thuis voelen. Allerlei bijzondere vogelsoorten zijn hier al waargenomen. Het idee achter ecotoerisme is dat je oog krijgt voor de natuur zonder er schade aan toe te brengen. En je kunt er natuurlijk lekker aan verdienen.

Dit is een voorbeeld van een tekst voor Sonera