Recent

Aruba meer dan strand alleen?

Aruba Sarah Vermoolen

Foto: Sarah Vermoolen

Aruba heeft zonder twijfel de mooiste zandstranden van het Caribische gebied. Uitgekeken op het vele zand? Word dan actief in Parke Nacional Arikok of bezoek slaperig  San Nicolas.

 

Stralend witte stranden

Op Aruba draait alles om toerisme. Het is hier immers het hele jaar door prachtig weer.

Aruba Sarah Vermoolen

Foto: Sarah Vermoolen

Op de mooie stranden verdringen zich vele duizenden toeristen die niet ver hoeven te lopen naar hun hotels. Op Palm Beach lig je bijna in elkaars zonneolie te weken. De andere stranden zijn gelukkig beduidend rustiger. Hoewel er altijd een verkoelende passaatwind waait, dwingt de hitte je af en toe de zee in te gaan en daar actief te worden. Bijvoorbeeld met parasailing vanaf Palm Beach. Talloze organisaties vechten om de eer je mee te nemen naar het koraalrif. De gezellige duikschool die opereert vanaf het eiland Paradera is een aanrader als je met een kleine groep wilt duiken. De boot vertrekt vanaf de haven.

Foto: Sarah Vermoolen

Het eiland is vooral ingesteld op Amerikaanse toeristen. Je treft ze in grote hoeveelheden in de vele casino’s en bij de shows in de highrise hotels bij Palm Beach.. Wil je ‘s avonds uit, dan moet je zeker naar (de omgeving van) Oranjestad. Langs de boulevard schitteren de verschillende disco’s.  E-zone is de grote nieuwe tent waar je moet zijn geweest. Naast TMF trekt het nieuwe café La Fiesta. Mambo Jambo in de Royal Plaza blijft een must als je een fan bent van latindansen.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Vlucht naar het binnenland

De meest populaire activiteit na zonnebaden is de jeepsafari. De hobbelige, onverharde wegen lenen zich prima voor een avontuurlijk ritje. Met een toer rijd je met vele jeeps achter elkaar aan. De stop bij de natuurlijke brug is het hoogtepunt van de dag.
Wanneer je na al die drukte behoefte krijgt aan rust, dan kun je vluchten naar het Parke Nacional Arikok. In dit ‘nieuwe’ park zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Massatoerisme kom je hier niet tegen. Wel krijg je een indruk hoe het Arubaanse landschap er vroeger uitzag. Een wandeltocht neemt je mee naar de oude goudmijnen. Een andere populaire plek is Conchi, een natuurlijk zwembadje in de rotsen ligt aan zee. De uitgesleten baaien maken ook veel indruk. Boca Prins is heel fotogeniek, in de baai Dos Playa kan lekker gezond worden. Voor een bezoek aan de grotten is een zaklamp een must. Wil je iets meer weten van de geschiedenis? Ga dan langs bij de gerenoveerde Plantage Prins.

 

San Nicolas is anders

Een andere leuke bestemming waar massatoerisme niet het belangrijkste doel vormt, is San Nicolas. Dit was ooit een florerende stad door de olieraffinaderij. Gastarbeiders uit naburige landen kwamen massaal af op de overvloed aan werk. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was het afgelopen met de voorspoed. Het grootste deel van de werknemers werd ontslagen en San Nicolas veranderde in een slaapstadje. Op straat zie je opvallend veel zwarte mensen, die afkwamen op de werkgelegenheid.  Charlie’s Bar is al vele tientallen jaren een geliefd trefpunt, maar met verschillende soorten bezoekers. Lang geleden kwamen hier zeemannen om zich vol te laten gieten. In die periode had de bar geen meubilair, want bijna elke avond eindigde met een vechtpartij. Zeker als er Zweedse gasten waren. De kroeg is zo bekend dat veel beroemde mensen zich hier graag laten vereeuwigen. Ook minder bekende bezoekers drinken hier graag een biertje onder het genot van een lekkere maaltijd.

 

Een voorbeeld van een tekst voor Sonera