Recent

Amerika/Indianenland

Foto: Sarah Vermoolen

Een rondje langs de nationale parken waarbij je start en/of eindigt in Los Angelos of San Francisco is zeer populair. Onderweg kom je immers fantastische natuur tegen. Wij verdiepen ons ook in de eerste bewoners van Amerika.

 

Indianenverhalen

In de bekende cowboyfilms treden indianen vooral op als krijgers die vanaf hoge rotsen speren werpen op blanke voorbijgangers. De rotsachtige gebieden met hoge uitstekende punten zien er in het echt prachtig uit. Maar het wordt al snel duidelijk dat deze bekende rotsscènes nooit werkelijkheid zijn geweest. We reizen af naar indianengebied in de hoop ietsje wijzer te worden over de oude culturen.
In Arizona, Colorado, New Mexico en Utah woont een aanzienlijk percentage van de huidige inheemse Amerikanen in reservaten. Tijdens het beroemde rondje ontdek je al snel wanneer je in indianenland bent aangekomen. Langs de weg staan vele stalletjes waar sieraden, dekens, kunst, en nog veel meer wordt verkocht. Allemaal handgemaakt. Wanneer je de schamele huisjes in het kale woestijnlandschap bekijkt, is het wel duidelijk dat extra inkomsten pure noodzaak zijn. De indianen maken zelf veel gebruik van het stereotiepe beeld zoals ze zijn afgebeeld in de films. Regelmatig zie je borden bij stalletjes, zoals “look out, friendly indian behind you”.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Indianen van de Zuidwest

De indianen waren vooral natuurmensen, die leefden van het verzamelen en de jacht. In het zuidwesten streken zo’n 2000 jaar geleden de Anasazi neer, die toen al overgingen tot huizenbouw. Het gebied is rijk aan ruïnes van dorpen (pueblos) en rotswoningen. Over de Anasazi, die overleefden door landbouw en handel, is opvallend weinig bekend. Van de 8e tot 13e eeuw leefden de Sinagua – zo genoemd door de Spanjaarden vanwege het gebrek aan water – in het huidige Centraal Arizona. Allebei de beschavingen verdwenen rond de 13e eeuw. Archeologen hebben tot op heden geen verklaring gevonden waarom de dorpen werden verlaten en waar de bewoners naar toe gingen.

 

Indianenmusea

In een boek over de Anasazi lees ik dat er nergens meer archeologie is bedreven dan in het zuidwesten van de VS. En nog steeds is er heel weinig bekend. Op dus naar het Museum of Northern Arizona in Flagstaff. We krijgen een korte introductie over verschillende indianenstammen. Hoe ze hun voedsel verzamelden, hoe ze woonden en hoe ze georganiseerd waren. Het Heard Museum in Phoenix dat gespecialiseerd is in inheemse culturen en kunst is meer de moeite waard. Hier krijg je een betere indruk van de rijke cultuur door de vele prachtige manden, juwelen, potten en textiel. Ook hedendaagse inheemse kunst heeft een plek.

 

Terug naar het verleden

Natuurlijk gaan we op zoek naar de overblijfselen van de twee indiaanse stammen die afweken van andere volkeren doordat ze hun eigen huizen bouwden. Het dorpje op de heuvel Tuzigoot heeft een leuk museum dat informatie geeft aan de hand van opgravingen. Het indianendorpje had oorspronkelijk 77 kamers, waarvan sommige ook een bovenverdieping hadden. Er waren nauwelijks deuren, in plaats daarvan gebruikte men ladders. Bovenop het complex dat op en tegen een heuvelwand is gebouwd, is een plat dak. Een uitstekende plek om handelaren te zien aankomen.
Montezuma Castle maakt ook indruk omdat het vele eeuwen geleden hoog in de rotsen is uitgehouwen. De bewoners van de 20 kamers keken vanuit hun vijf verdiepingen tellende complex uit op een mooie vallei. In het vruchtbare gebied bij de rivier verbouwden ze graan, bonen, pompoen en katoen. Waarbij ze gebruik maakte van irrigatiewerken.
Misa Verde is de grootste archeologische vindplaats. Hier zijn een indrukwekkende grote hoeveelheid rotswoningen te zien. De meeste zijn in de 13e eeuw gebouwd en snel daarna verlaten. Net als bij  Tuzigoot en Montezuma Castle. Genoeg mysteries dus om tijdens een volgende bezoek te ontrafelen.

Amerika

Een voorbeeld van een tekst voor Sonera