Recent

Supermodern Istanbul

Istanbul is vooral bekend om het zeer toeristische Sultan Ahmetdistrict. Het ziet grijs van de hordes toeristen. Het lijkt wel alsof er evenveel handelaren aan het werk zijn. Stapelgek word je van de vele opdringerige verkopers. Ze staan hier natuurlijk niet voor niets, want hier vind je de belangrijkste bezienswaardigheden op een steenworp afstand van elkaar. De Aya Sofia en de Sultan Ahmetmoskee ofwel de blauwe moskee, het Topkapipaleis en de ondergrondse cisterne zijn terecht wereldberoemd. De charme wordt wel iets minder door de hele entourage. Bij het toeristenbureau beklagen we ons hierover. De directeur reageert fel: ‘toeristen komen alleen maar naar dit centrum, maar slaan de rest over. We hebben nog veel meer te bieden. Ga maar eens in een ander stadsdeel kijken, dan zie je een Europees Istanbul dat goed kan concurreren met menig andere Europese stad.’

 

Foto: Sarah Vermoolen

Leuke uitgaansbuurt

Dat laten we ons geen twee keer zeggen en we lopen over de brug naar de overkant waar we uitkomen in de oude Galatawijk. Onderweg is ons wel duizend maal gevraagd of we binnen willen komen in één van de talloze restaurantjes. We zijn dan ook blij als het aan de overkant opeens rustig is. In het Mevlevi of derwisjenmuseum heerst een serene rust. Na wat omzwervingen komen we in de hoofdstraat, de Istikal Caddesi. Dit was begin vorige eeuw dé uitgaansbuurt van Istanbul. Het is nog steeds een leuke, gezellige buurt door de vele leuke cafés en uitstekende restaurants. De winkels stralen iets mondains uit, alleen al door de mooie winkelpanden. De meeste toeristen komen hier niet, wel zie je veel goed geklede Turken. In de bekende bloemenpassage proeven we in het voormalige stadhuis iets onbekends. Het blijken hersenen te zijn. Echt lekker vind ik niet, maar we wilden een keer wat anders. Gelukkig smaken de vele bijgerechten beter. In het Cultuurcentrum hebben we de keuze uit opera, theater, ballet en muziek, maar het ontbreekt ons jammer genoeg aan tijd.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Flaneren in mooiste outfit

De directeur had ons ook aangeraden om een kijkje te nemen in Aziatisch Istanbul. Met de veerpont varen we over de Bosporus naar de wijk Usküdar. Ons doel is Kadiköy. Hier gebeurt het allemaal. We kijken inderdaad onze ogen uit. De Bagdat Caddesi is qua winkels enigszins vergelijkbaar met de PC Hooftstraat in Amsterdam. Hier wordt haute couture van topontwerpers verkocht. Rijke Turken willen hier dan ook graag gezien te worden. Langs de brede boulevard rijden de luxueuze sportwagens in slakkentempo heen en weer. Modern geklede dames in zeer goed passende mantelpakjes lopen hier quasi nonchalant te pronken. Een grappig detail is dat dragers van de dure kledij de labels binnenste buiten dragen. Het verrast ons niets als we bij terugkomst horen dat deze wijk in Istanbul voorop loopt qua Europese mode. Modebewuste Nederlanders reizen hier zelfs speciaal naar toe om als eersten de nieuwe outfit van het seizoen te dragen. Wij zijn blij dat we een heel ander Istanbul hebben gezien. We gaan nu inderdaad met een heel andere indruk naar huis.

 

Een voorbeeld van een tekst voor Sonera