Recent

Spaans achterland nog steeds een ontdekking

De Spaanse Costa del Sol roept niet bepaald beelden op van rust, prachtige landschappen en weinig toerisme. Toch is dit wel degelijk te vinden in het achterland. Het klimaat is er het hele jaar door fantastisch dus een uitstekende bestemming voor het na- of voorseizoen.

 

Toeristendorp

Ons reisdoel is een toeristisch dorp in de bergen bij het dorp Periana. Villa Turistica de la Axarquia ligt op 1_ uur rijden van het vliegveld Malaga. Het valt niet tegen. Boven in de bergen is een Spaans wit dorpje nagebouwd. De drie straten met vier appartementen onder een kap zien er fris uit. Het is leuk dat elke kamer op een ander niveau ligt, zodat je je goed bewust wordt van de bijzondere ligging. Het uitzicht is prachtig. Beneden in het dal strekt zich een turkooizen meer uit, waar in de zomermaanden kano’s en kajaks te huur zijn. Overal waar je kijkt, zijn prachtige bergen te zien. Ideaal om met paard te verkennen. Dit wordt gestimuleerd doordat je de paarden voor een uur of langer kunt huren. Een toeristendorp zou niet compleet zijn zonder de bekende sportvoorzieningen. Ik maak elke dag graag gebruik van het zwembad. Het water is ijskoud, maar het zicht op de bergen zal ik niet snel vergeten.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Massatoerisme

Ooit was het achterland van Andalusië de graanschuur van de Romeinen. De laatste eeuwen heerste er bittere armoede voor de boerenbevolking. Sinds dictator Franco in 1955 de visumplicht afschafte, keerde de welvaart langzaam terug. In de vorm van massaal toegestroomde toeristen. Dit massatoerisme heeft voor een slechte naam gezorgd, want de hoge flats langs de kust gelden als hét voorbeeld hoe het niet moet. De bevolking echter heeft behoorlijk kunnen profiteren van de rijkdom die de toeristenstromen met zich meebrachten.  Zelf konden ze in alle rust in het achterland wonen. Maar de toeristen bezetten tegenwoordig steeds grotere gebieden. Vlakbij de kust wemelt het van de witte huisjes die elke mogelijke flauwe helling hebben gebruikt. Het wordt snel duidelijk waar de bewoners vandaan komen. De advertenties voor de villa’s zijn niet voor niets alleen in het Engels en Duits.

 

Adembenemend

 

 

Foto: Sarah Vermoolen

Olijven

Het is niet moeilijk om een idee te krijgen wat de belangrijkste inkomstenbron is na toerisme. De vele ingestorte boerderijen doen vermoeden dat er met een boerenbedrijf weinig brood te verdienen is. Iedereen heeft nu massaal ingezet op de olijfteelt. Overal waar je kijkt, zie je de grillige bomen. Op sommige plekken is alle begroeiing met de rode grond gelijkgemaakt om er in keurige nette rijen duizenden bomen op te planten. Niet bepaald een fraai gezicht. Zeker niet als je net door prachtige natuurlandschappen bent gereden. Maar ja, wie zijn wij om te bepalen hoe zij in hun inkomen moeten voorzien.

Een voorbeeld van een tekst voor Sonera