Recent

Nieuw-Zeeland/ gevaar lokt in Taupo

Het gevaar ligt overal op de loer. Dat is juist het spannende. Steeds opnieuw moeten hier grenzen worden overwonnen. Ben je een avontuurzoeker? Dan is Nieuw-Zeeland jouw topbestemming.

 

Taupo goed alternatief

Het prachtig gelegen Queenstown op het Zuidereiland is het walhalla voor de avontuurlijke sporten. Alles is hier mogelijk. De prijzen zijn echter hoog, evenals de bezoekersaantallen. Een goed alternatief is Taupo op het Noordereiland. Hier kun je je adrenaline laten opvoeren in een rustiger, maar ook sfeervolle omgeving.

 

Test jezelf

Elke sport kun je uitoefenen in de omgeving van Lake Taupo. Dit grootste meer van het land ontstond na een immense vulkaanuitbarsting. Zelfs in China en Rome werd het natuurgeweld toentertijd waargenomen. Op het water zelf is het sindsdien rustig. Je kunt langzaam het tempo opvoeren door hier alleen of georganiseerd te gaan zeilen. Daarna wacht het echte avontuur op je in Wairakei Park. Wat voor activiteit je ook boekt, het is zeker dat je flink door elkaar wordt geschud. Het gebeurt allemaal op de Waikato River die van Lake Taupo naar de Tasmanzee stroomt. Verschillende malen per dagen wordt een dam opgezet zodat de rivier uitdagende stroomversnellingen krijgt. De Huka Falls vormt het meest spectaculaire hoogtepunt. Natuurlijk zijn er bij deze enorme waterval al verschillende spanningszoekers met een kano naar beneden gesuisd. Sommige van hen hebben het niet overleefd.
Veel minder riskant is het, maar wel avontuurlijk, om de wild stromende rivier met een raft of kano te bevaren. Je moet vooral goed kunnen samenwerken om de stroomversnellingen de baas te blijven. Volg de instructies van de gids en alles komt goed. Tijd om het avontuur tot je door te laten dringen, is er niet. Overleven is het hoofddoel.
Een tocht met een jetboat is echt kicken wanneer je rakelings in volle vaart in het zeer ondiepe water langs de rotswanden scheurt. Geen lichaamsdeel mag buitenboord hangen. Deze wordt anders zeker zwaar beschadigd.

Foto: Sarah Vermoolen

De Sprong

Je bent nu genoeg opgewarmd voor de echte uitdaging. Bungyjumpen is uitgevonden door de Nieuw-Zeelander A.J. Hackett. Het platform van 45 m hoogte is niet van zijn onderneming, maar ook hier worden de veiligheidsvoorschriften goed in acht genomen. Dit is overigens het hoogste punt op het Noordereiland waar je kunt bungyjumpen. Voordat je de sprong waagt, word je uitstekend gecoacht door het personeel. De laatste minuten is de spanning te snijden. Uiterste concentratie is noodzakelijk. Durf je het of niet? Duidelijk is wel dat je er niet bij hoort als je nu afhaakt. Het is een geweldig gevoel als je naar beneden duikt en een paar keer blijft nastuiteren. De omgeving is prachtig, maar daar zul je weinig oog voor hebben als je het water raakt. Heb je de smaak te maken, dan zijn er verschillende varianten mogelijk.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Samen de diepte in duiken

Als je nu toch bezig bent, kun je maar beter meteen doorgaan. En dat betekent dat je eerst een helikopter in moet om er vervolgens weer uit te springen. Tandem skydiving is een van de meest uitdagende sporten. Gelukkig hoef je dit waagstukje niet alleen te ondernemen. Toch moet je het wel aandurven om het gevoel van vrijheid op deze unieke wijze te ervaren.

 

Er is meer

Nog niet genoeg van het avontuur? Een rots beklimmen is één ding. Maar je kunt er ook weer van af door te abseilen. Hoe meer ervaring, hoe meer je deze sport kunt uitbuiten. Natuurlijk kun je je ledematen ook ouderwets  op de proef stellen door te waterskiën,  mountainbiken, windsurfen, hiken of skiën. Als je al deze sporten echt wilt beoefenen dan moet je wel over een grote zak met geld beschikken.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Actieve kraters

Vulkanische activiteit is ook iets om bang voor te zijn. De Craters of the Moon is een vulkanisch gebied met zeer hete, thermale bronnen. Niet ver hier vandaan is de dunste aardkost ter wereld gemeten. Je kunt hier naar toe hiken. Leuker is het om een paard te huren en stapvoets de kraters van dichtbij stoom te zien uitblazen. De zwavelgeur en hitte zul je niet snel vergeten.
Populair is een tochtje met de helikopter. Je vliegt dan over de rivier en de kraters waarbij je de kleine mensen beneden allerlei capriolen ziet uithalen. Zelf moet je vooral moeite doen niet misselijk te worden. Want ook hier word je weer volledig door elkaar geschud.

 

Ontspanning

Na al deze ‘arbeid’ is het goed rusten in de thermale Bretts Pools. Al je spieren zijn inmiddels tot het uiterste gespannen, dus ze kunnen wel een verwenbeurt gebruiken. De baden hebben verschillende temperaturen zodat je ook hier weer het tempo kunt opvoeren. Hoogstwaarschijnlijk komt je lichaam daarna in complete rust.

Een voorbeeld van een tekst voor I-Zon