Recent

ladderfabrikant

Mooi, droog weer? Er wacht een schilderklus op u!
De beste tijd om het buitenwerk te schilderen, is van half mei tot half september. Het moet dan wel helemaal droog zijn, anders kan er slechte hechting of glansverlies ontstaan. Tussen tien en vier uur is de vocht uit de lucht, en kunt u op een mooie dag uw kozijnen een fris nieuw laagje verf geven.

 

Wat heeft u allemaal nodig?

Zorg voor goed gereedschap, zoals (milieuvriendelijke) verf of beits, duurzame kwasten, een brander, krabber, en schuurpapier- of machine. Gebruik een robuuste ladder die u stevig neerzet. Met een paintcaddy aan uw ladder heeft u geen last van verfblikken die in de weg staan en kunt u sneller doorwerken.
Bij hout dat is aangetast door vocht, verwijdert u het rotte hout en een laagje van het gezonde hout met een brander, krabber of beitel en schuurmachine. Met kunsthout vult u het gat weer op. Nadat het hout is ontvet en geschuurd, brengt u een laag grondverf aan die u daarna overschildert met hoog- of zijdeglans. Om de originele houtkleur terug te krijgen, kunt u in plaats van verf ook impregneerbeits gebruiken, die u afwerkt met beits high solid.
Controleer of de verf goed heeft gehecht. Maak daartoe met een scherp mes een kruis in het hout, waarop u een laag plakband aanbrengt die u stevig aandrukt. Trek dit er met een ruk af. Als de verf niet meekomt, kunt u weer jaren genieten van uw goed verzorgde buitenwerk.

 

Maak zelf uw pergola

Kijkt u ook altijd met veel bewondering naar een mooi begroeide pergola? Behalve het aantrekkelijke aanzien, heeft het ook als voordeel dat u een schaduwrijk plekje creëert. We willen u graag laten zien hoe u een stevige pergola maakt waar u tientallen jaren plezier van heeft.

Gaat u eerst eens kijken in een tuincentrum. Wat voor klimplanten vindt u mooi? Indien u een keuze heeft gemaakt en u heeft georiënteerd in welk deel van de tuin deze planten het beste zullen groeien, kunt u aan de slag.

 

Goed materiaal van groot belang

Koop hout dat weinig onderhoud vergt: goed grenen hout, zoals douglas of larix, zijn uitermate geschikt voor een pergola. Voor de lengte van de palen dient u 70 cm extra te rekenen voor het deel onder de grond. Boven de grond moeten de palen zeker 2 m lang zijn, reken extra als u hangplanten wilt die niet tegen uw hoofd aan komen te hangen. Bij een goede houthandel kunt u geïmpregneerde palen kopen, zodat het hout goed beschermd is tegen allerlei weersomstandigheden en ongedierte. Daarna behandelt u het hout nog minimaal twee keer met buitenbeits. Let er goed op dat de beits milieuvriendelijk is, want er zullen immers planten tegen het hout aangroeien. Met een grondboor maakt u vier gaten. Maak de afstand tussen de gaten niet te groot, zodat er een stevige constructie ontstaat. Zet de paal recht in de grond met behulp van een waterpas. De paal schoort u door aan twee kanten op een kwartslag afstand van elkaar twee lange latten schuin tegen de paal aan te zetten, die u losjes vastspijkert en aan de andere zijde stevig in de grond steekt. Daarna stort u beton of cement in het gat tot 10 cm onder grondniveau. Na een halve dag staan de palen stevig in de grond en kunt u de latten weghalen.

 

Ga veilig te werk

Daarna begint het hogere werk, waarbij het van belang is dat u goed gereedschap gebruikt, want een ladder zakt makkelijk weg in de grond. Een ideaal en veilig hulpmiddel is de nieuwe Varitrex-Outdoor, een handige aluminium Altrex vouwladder met 2-delig platform,  die u ook kunt uitklappen waardoor er een steiger van 93 cm hoogte ontstaat. Hiermee kunt u makkelijk van bovenaf de dwarsbalken met slotbouten op de vier palen schroeven. Over deze latten maakt u een raamwerk van dwarslatten zodat de overkapping compleet is. Een pergola met hangplanten vangt veel wind, dus het is van groot belang dat de pergola niet omwaait. Deze pergola staat nu als een huis, en u kunt beginnen met het volgende, leuke karwei: de aanleg van klim- en hangplanten.

 

Een goed dak is goud waard

Na een harde regenbui of zware windvlagen kan het gebeuren dat het dak boven uw hoofd problemen geeft. Lekkage is een vervelend probleem dat meteen opgelost moet worden, indien u niet wilt dat de dakbalken en het dakbeschot gaan rotten. U kunt daarom beter investeren in een goed onderhoud van uw dak.

 

Regelmatige inspectie

Dakpannen zijn er in vele soorten en maten. Slechts één soort past maar op uw dak. Ga op tijd op zoek naar de juiste dakpan, die perfect overeenkomt qua grootte en breedte. Wanneer de nood aan de man is, heeft u dit probleem in ieder geval al opgelost.
Het is raadzaam om op een mooi, windstille dag omhoog te klimmen en het dak te inspecteren. Aan werken op een dergelijke hoogte zijn weinig mensen gewend. Zorg dat u goed gereedschap heeft. Slecht gereedschap is gevaarlijk, en dat geldt zeker voor ladders. Er gebeuren veel ongelukken door slechte en onveilige ladders die eigenlijk niet geschikt zijn voor de klus. Koop daarom een ladder van een goed merk, niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw familie die er gebruik van maakt. Met de robuuste All Round ladder van Altrex maakt u een goede keuze. Een voordeel van deze ladder is dat u maar weinig kracht nodig heeft om het ingenieuze optreksysteem uit te schuiven. Door de schommelhaak wordt de ladder automatisch vergrendeld op de juiste hoogte. De muurafhouder biedt uitkomst bij een brede goot, want daardoor komt de ladder 35 cm van de gevel af te staan. Voor uw veiligheid dient de ladder een meter boven de goot uit te steken. Controleer goed of de goot stevig genoeg is, voordat u hier in gaat staan. Door een dakpan omhoog te schuiven, kunt u uw voeten neerzetten op een panlat. Op deze manier kunt u omhoog klimmen. Start bovenaan, en werk langzaam naar beneden. De kapotte dakpan tilt u omhoog, zodat u de nieuwe pan eronder kunt schuiven. Nieuwe dakpannen zijn ruw en veel zwaarder dan oude, zodat u al uw kracht nodig heeft om deze te vervangen.  Eenmaal op het dak aangekomen, kunt u het beste alles nalopen op scheurtjes in dakpannen of loszittende pannen. Dakpannen passen precies in elkaar via een schuifsysteem, zorg er daarom voor dat er nergens naden ontstaan. Als er ruimte ontstaat, kunnen ze wegwaaien en gaat dit ten koste van uw dak.

 

Snoeien van een heg, een vak apart

Is uw heg te hoog of te breed naar uw zin, dan wordt het tijd voor een flinke snoeibuurt. Zoek eerst uit om wat voor heg het gaat. Sommige struiken bijvoorbeeld hoeven helemaal niet gesnoeid te worden, terwijl andere juist door snoeien langer, beter of rijker bloeien. Voor een goede verstandhouding met de buren, is het aan te raden ze voor de operatie in te lichten.

 

Dé beste snoeiperiode bestaat niet, want verschilt per soort plant. Er zijn niet voor niets hele boeken volgeschreven over dit onderwerp. Het groenseizoen is de enige periode dat er gesnoeid mag worden, bij vorst moet u het snoeimes zeker in de kast laten liggen. Het hangt af van uw wensen hoe u te werk moet gaan. Is uw haag te hoog,  bepaal dan eerst de gewenste hoogte. Wanneer de haag te breed is geworden, zorg dan dat deze tenminste aan beide zijden groen blijft. Snoei bij voorkeur zowel de boven- als zijkant terug. Hiervoor heeft u degelijk klimmateriaal nodig. De nieuwe vouwladder Varitrex Outdoor kunt u uitklappen zodat er een steiger ontstaat van bijna een meter hoogte zodat u op heuphoogte kunt snoeien, waardoor het een minder zwaar karwei wordt. Vanaf de steiger snoeit u het teveel aan heg er af met een goed geslepen takkenschaar. Voor het in model knippen gebruikt u een heggensnaar. Het is belangrijk dat u schuin boven een knoop snoeit waarbij er gladde wonden moeten ontstaan. Houd er rekening mee dat na een flinke snoeibeurt het jaren kan duren voordat de haag weer mooi vol en dicht is.

 

Een trap of een ladder?

Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk u zelf af te vragen of uw trap of ladder nog voldoet. Jaarlijks gebeuren er zo’n drie miljoen kleine en grote ongelukken, veelal in of rond het huis. Het gebeurt regelmatig dat mensen van (grote) hoogte naar beneden vallen, met alle gevolgen van dien. Zorg daarom dat uw klimmateriaal in orde is, en op de juiste wijze is geplaatst.

 

Staat u stevig op uw ladder of huishoudtrap? U moet er toch niet aan denken dat u straks valt en in het ziekenhuis belandt. Niet elke trap of ladder is veilig, sommige zijn zelfs gevaarlijk. Een gecertificeerd merk als Altrex is een aanrader, omdat u dan verzekerd bent van een veilige trap of ladder die aan alle voorschriften voldoet. Eén kenmerk is bijvoorbeeld dat een rode sport aangeeft dat u hierboven niet meer veilig kunt werken. Huishoudtrappen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, met twee, drie of vier treden, die geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Heeft u een hoog plafond, dan zult u eerder kiezen voor een hoge trap om bijvoorbeeld de ramen te lappen. Voor het buitenwerk bestaan diverse ladders, waarbij u zich goed moet bedenken waarvoor u het wilt gebruiken. De lichtgewicht Economy ladder bijvoorbeeld is vooral bedoeld voor klussers die niet elke week de ladder opgaan: door de breedte van de sporten staat u zeer stabiel. De All Round ladder daarentegen is zeer geschikt voor intensief gebruik, belangrijk hierbij is dat een schommelhaak de ladder automatisch vergrendelt wanneer u op de juiste hoogte bent gekomen. Een ander voordeel is dat er weinig kracht voor nodig is om het ingenieuze optreksysteem uit te schuiven. De nieuwe Varitrex is verkrijgbaar voor binnen en buiten, en heeft als belangrijkste kenmerk dat deze aluminium vouwladder in te zetten is als ladder, trap, maar ook als steiger. Vooral het laatste is een groot voordeel.
Let goed op dat het klimmateriaal anti-slipvoetjes heeft, zodat u niet kunt uitglijden. Een fijne ladder is licht en degelijk, het moet niet hortend en stotend schuiven, en er moet een goede blokkering op zitten. Bij bouwmarkten of doe-het-zelf zaken werken adviseurs die u prima kunnen helpen de juiste keuze te maken uit het grote aanbod zodat u veilig aan de slag kan.

Tekst voor ladderfabrikant