Recent

Kunst in de Rosmolenbuurt

FluXus Home in de Rosmolenbuurt
Gluren in de etalage van FluXus MY HOME

 

Bewoners van de Rosmolenbuurt zetten zichzelf in de etalage. Vanaf 6 oktober zullen de etalages van het voormalige Verzamelmuseum My Home fungeren als wisselende expositieruimte voor de bewoners zelf. Als eerste zullen de ouderen van Het Pennemes zichzelf etaleren, maar vooral laten horen, met een hoorspel.  Op zaterdag 16 oktober is om 14 uur iedereen welkom om naar hun verhalen te komen luisteren. De theatermaker Midas Koops heeft het hoorspel gemaakt en zal die zaterdag zijn werkwijze toelichten.
Vervolg Verzamelmuseum
Bewoners van de Rosmolenbuurt hebben al jaren te maken met alle problemen die te maken hebben met stadsvernieuwing. Door de recessie is de situatie nog verslechterd want woningen zijn wel afgebroken maar er is nog geen zicht op wanneer er weer gebouwd wordt. De gemeente Zaanstad en Parteon realiseren zich wat dit betekent voor de mensen. Ze hebben daarom beeldend kunstenaars Nicole van der Heijden en Marc Volger gevraagd een vervolg te bedenken op het succesvolle Verzamelmuseum dat was gehuisvest in een leeg winkelpand aan de Oostzijde 124.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Stadsvernieuwing Rosmolenbuurt

In het kader van het 10-jarig bestaan van FluXus is ook het centrum voor de kunsten betrokken bij het nieuwe project FluXus Home in de Rosmolenbuurt.
Nicole van der Heijden: ‘Het is een bijzondere én een actieve buurt, vooral de oude garde is actief als vrijwilliger. Het is net alsof je 50 jaar terug in de tijd stapt maar dan met de problematiek van nu. Ik heb het echt met de bewoners te doen, want je zou maar tegenover een bouwput wonen zonder dat duidelijk is wanneer er ooit weer gebouwd werd. Veel mensen moesten hun huis uit en wonen elders zonder dat ze weten of ze ooit terug kunnen komen. De buurt is daardoor totaal uit elkaar getrokken. Het is goed om te zien dat de mensen van het wijkoverleg zoveel mogelijk alles in goede banen leiden en hart hebben voor de zaak. Je merkt duidelijk dat mensen hier erg naar tevredenheid hebben gewoond. Vooral de jonge starters en de oude mensen die hier soms al een halve eeuw wonen vinden het hier fijn en willen de veranderingen helemaal niet meer. Maar als buurtbewoner ben je niet opgewassen tegen de grote plannen, zeker niet als het economisch tij tegen zit en de plannen zo weer kunnen veranderen.’

 

Foto: Sarah Vermoolen

Community Art

Marc Volger voegt hier aan toe: ‘Om de sociale cohesie te behouden heeft de gemeente en Parteon ons gevraagd in het voormalige Verzamelmuseum My Home, dat opnieuw leeg stond, een nieuw project te starten. We hebben daarom zeven projecten bedacht tot aan de zomer zodat er elke maand iets nieuws te gluren valt.’ Kunstenaars van verschillende disciplines gaan de buurt in om steeds met andere groepen een nieuw verhaal te tonen in de etalage. Alleen tijdens de opening in het tweede weekeinde van de maand kunnen geïnteresseerden binnen een kijkje nemen, kennismaken met de kunstenaar en zich laten vertellen hoe het project verloopt. Maar in de etalage is altijd wat te beleven.

 

Zeven projecten

Midas Koops is al weken bezig in het Pennemes om bejaarden te interviewen voor het hoorspel. Half oktober is de groen verlichte etalage gevuld met hun verhalen. Leuk is dat hierdoor de lokale geschiedenis wordt vastgelegd met een document dat bewaard blijft. Aan de buitenzijde van het pand kan men met bekers tegen het glas luisteren naar de verhalen over wandelen door de Coentunnel, emigratie naar Canada, gillende paarden, het Zaanse bakkersverzet om 1 cent en over de meubelzaak My Home zelf.

Foto: Sarah Vermoolen

In november en december zullen Dominique Panhuysen en Judith Vossen met kinderen uit de buurt een Good Mood shop maken. In de rood verlichte winkel zal van alles te zien zijn waardoor je een goed gevoel krijgt. De kinderen van 9 t/m 12 jaar worden bij elkaar gebracht door de cultuurcoördinatoren van de scholen en de wijkhulpverleners.
In januari zal de sociaal bewogen fotograaf Willem Poelstra de foto’s die hij van en met de buurtbewoners heeft gemaakt exposeren in een blauw gekleurde etalage.
Februari is de maand van de rolschaatsvereniging die nationaal bekend is omdat ze al veel prijzen heeft gewonnen en door Peter van der Heijden in het zonnetje zal worden gezet in de roze gekleurde etalage.
In maart gaan Nicole van der Heijden en Marc Volger met textieldames, waaronder kantklosster en patchworkers, stoelen bewerken in de turkooizen etalage met een bijzonder kussen dat een verhaal moet vertellen over de maker.

 

Foto: Sarah Vermoolen

De afsluiting is in juni met een gele etalage waar 55-plussers met Wil van Blokland samen een knopenmozaïek gaan leggen.
‘Er is dus altijd wat te gluren de komende periode door nieuwsgierige bewoners. Het zou ook erg leuk zijn als dat leidt tot nieuwe contacten waardoor mensen misschien nog wel vaker gaan samenwerken,’ hopen de organisatoren.

 

Voorbeeld van serie artikelen over kunstprojecten in de Rosmolenbuurt (Zaandam)