Recent

Flevoland het nieuwe hart van Nederland

‘It’s amazing what you Dutch did: you created your own land’. Deze uitspraak horen we vaak van onze buitenlandse bezoekers. Nederlanders zijn al lang gewend aan de rustige, weidse polderlandschappen die zowel de bewoners als de vakantiegangers weten te bekoren. Alles is immers in het werk gesteld om de gasten van het nieuwe land het zo goed mogelijk naar de zin te maken. En dat is gelukt: Flevoland is het ultieme vakantieoord.
De centraal gelegen provincie heeft alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie: een overvloed aan water, bos, natuur en strand, leuke attracties en talloze recreatiemogelijkheden. Op loopafstand van het zeer populaire outlet shopping village Bataviastad, maar ook in andere delen van de provincie, ontdekt u verschillende bijzondere bezienswaardigheden.
U kunt hier op zoek naar avontuur, rust en gezelligheid.

Bijzondere geschiedenis

Lang voor onze jaartelling werd het gebied al bewoond totdat de Zuiderzee steeds grotere stukken land wegspoelde. De nieuwe provincie is een prachtig en groots voorbeeld van de creatie van nieuw land op de plaats waar ooit de gevaarlijke Zuiderzee de baas was. Begin 20e eeuw werd de strijd tegen de woeste zee gewonnen doordat het plan van ingenieur Lely werd uitgevoerd. In de periode 1930-1968 werden vier polders drooggemalen. Drie daarvan vormen tegenwoordig Flevoland, een van de groenste en waterrijkste provincies van Nederland. Het is bekend om de afwisselende, uitgestrekte polderlandschappen, internationaal erkende natuurgebieden en vele bossen zodat u overal de drukte makkelijk kunt ontvluchten en heerlijk tot rust kunt komen in de vrije natuur.

Ultiem vakantieoord: strand, water, bos én leuke attracties

Flevoland is een ideaal gebied voor de vakantieganger. Alles is speciaal gemaakt om de bewoners, maar zeker ook de gasten, het zo goed mogelijk naar hun zin te maken.

Langs de gezellige randmeren bijvoorbeeld zijn zeer uitgestrekte bossen aangelegd zodat de gasten altijd het water, strand en bos in de directe omgeving hebben. Tussen de hoge bomen wemelt het van de paddestoelen en talrijke soorten orchideeën. Ook vele vogelsoorten worden aangetrokken door het nieuwe land: de Oostvaardersplassen bijvoorbeeld is een zeer belangrijke rustplaats voor een groot aantal bijzondere vogelsoorten. De kans is altijd aanwezig dat u reeën of wilde paarden tegenkomt. Overal zijn routes uitgezet voor wandelaars, fietsers, skaters en ruiters.

Voor watersporters en recreanten zijn er mogelijkheden te over. U kunt kiezen uit het uitdagende IJsselmeer, de gezellige druk bevaren randmeren of een tocht met de boot over een van de vele kanalen of de recreatieplassen bij de steden. Bij de meeste havens zijn boten te huur.

Attracties zijn er volop, in de vorm van het grootste Roller Coaster park van Europa en diverse aantrekkelijke musea, waaronder de beroemde Bataviawerf. Het Nieuw Land Poldermuseum is een aparte vermelding waard omdat hier de bijzondere geschiedenis van de provincie wordt verteld. Twee voormalige eilanden hebben een bijzonder verhaal te vertellen en worden daarom graag bezocht. Liefhebbers van kleine vliegtuigen moeten zeker even een kijkje nemen bij Luchthaven Lelystad.

Terug naar Nederland

Voorbeeld van een tekst uit Highlights, een van de vele brochures die ik heb geschreven voor het Flevolands Bureau voor Toerisme.