
13 Jul Franse musea/bezienswaardigheden
Vanwege mijn interesse in kunst en cultuur en geschiedenis bezoek ik (Sarah Vermoolen, verhalenmaker) graag musea en bezienswaardigheden. Vroeger beschreef ik de opgedane kennis in mijn reisboeken en artikelen. Vanzelfsprekend deed ik dan ook extra onderzoek. Tegenwoordig wandel ik alleen rond als geïnteresseerde bezoeker. Sinds najaar 2024 heb ik er plezier in om tijdens een bezoek goed op te letten en er ter plekke een snelle recensie over te schrijven voor Google Maps. Hieronder vind je een selectie van deze verhaaltjes en foto’s van twee weken (juni 2025) in Frankrijk.
Op Google Maps schrijft Sarah Vermoolen sinds eind 2024 recensies over bezienswaardigheden. Haar profiel. Bij mijn google recensies vind je nog veel meer foto’s van de bezienswaardigheden.
Musee Camille Claudel

Mooi museum waarbij je iets meer te weten komt over de beeldhouwster Camille Claudel in relatie tot andere beroemde beeldhouwers. Het werk van Camille Claudel wordt veel vergeleken met Auguste Rodin, maar ze heeft wel degelijk een eigen stijl. Ze kijkt heel goed naar de modellen en geeft ze een eigen signatuur (‘huid’) mee. Heel triest dat ze na het verbreken van de relatie met Rodin veel moeite heeft om zelf opdrachten te verkrijgen. En als zeer talentvolle kunstenaar met ‘geestesziektes’ waar ze in die tijd geen raad mee wisten tientallen jaren in een inrichting verblijft en daar sterft.
Haar beeldhouwwerken maken nog altijd indruk, zeker de vier meisjes die met elkaar keuvelen, de vrouw die tegen de schouw aanhangt en het beeld waarbij Rodin terug gaat naar zijn – als zeer oude afgebeelde – vrouw en Camille probeert zijn aandacht te krijgen. De portretten die Rodin maakte van Camille Claudel zijn ook de moeite waard om goed te bekijken.

Abdij van Fontenay

Werelderfgoedstatus (unesco) betekent veel belangstelling. We waren om 10 uur met slechts enkele bezoekers waardoor je de schoonheid van het abdijcomplex goed kan ervaren. Mooi dat alles leeg is waardoor de kracht van de gebouwen alle aandacht krijgen. In de folder staat alles goed uitgelegd. Je kunt ook met een Franstalige gids mee zodat je extra verhalen hoort. De door water aangedreven smederij laat goed het ambacht zien (zie ook de foto van de historische waarde). Er was ook een bakkerij. Mooi dat een prive persoon Eduard Aynard en zijn familie al sinds 1906 ervoor zorgt dat dit op zeer respectvolle wijze behouden blijft en toegankelijk is voor publiek. Af en toe zijn er ook concerten. En er wordt nog gewerkt aan restauratie van beelden.
Langres
Op het plein van Diderot wordt een van de hoofdarchitecten van de encyclopedie herdacht met bankje en standbeeld. In de kathedraal is opvallend veel kunst te zien, waaronder een wandtapijt en fresco. Rechts van de kathedraal kun je voor een klein bedrag een wisselende expo bezoeken, erg leuk en verrassend. Wij zagen vergeten portretten die op zolders lagen, ook de bijbehorende film was de moeite waard. Soms organiseren de vrijwilligers ook een themabijeenkomst. Leuke plaats om te bezoeken.

Leuke rondwandeling (3,5 km: ongeveer een uurtje) over de stadswallen waarvan het grootste deel bewaard is gebleven. Ooit was dit de grootste ommuurde vestingstad van Frankrijk, het is in slechts tien jaar tijd gebouwd. Uitzicht over de omgeving is natuurlijk mooi, maar zeker ook leuk om te zien hoe mensen wonen. Bij de monumenten geven bordjes uitleg. Het treintje (1887) was de eerste tandradbaan van Frankrijk. Leuk dat het er nog altijd staat. Nu rijden mensen rond met gehuurde fietswagens, maar de meeste mensen wandelen er. Er wordt veel gebruik van gemaakt.

Castle of Noyers sur Serein
Erg leuk dat bewoners van Noyers het oude ruinekasteel mondjesmaat weer in ere herstellen. Er is nog niet veel te zien maar wel erg gaaf dat men zich hier gezamenlijk inzet om de geschiedenis te laten herleven. Eerst loop je langs het kabbelende water en daarna (300 tredes) omhoog. Op de top maak je een wandeling over het terrein waarbij je je fantasie moet gebruiken, borden helpen je daarbij goed. Uitzichtpunten over het dorp en omgeving, wat kunst en een podium met ‘horeca’ voor evenementen zorgen voor wat extra. Het dorp is ook prachtig, zoveel mooie vakwerkhuizen die soms ook dienen als atelier/expo voor kunstenaars, want deze omgeving leent zich daar bijzonder goed voor. Mooi levendig dorp

Fosse Dionne

Interessant qua geschiedenis is deze wasplaats waar de vrouwen hun was deden met het water dat overliep uit het bassin. Ooit moet dit een prachtige plaats zijn geweest gezien het vele vakwerk maar nu is het vooral vergane glorie. Wel heel leuk om het cafeetje te bezoeken van de stoere onderneemster die hier vol trots heerlijke taarten en cakes bakt. En om naar de kerk op de top te lopen vanwege het mooie uitzicht.
Chateau de Chateuneuf

Ontzettend mooi gelegen kasteel in een authentiek dorp vertelt het verhaal vanaf de 12e eeuw. Leuk om te weten is dat archiefonderzoek slechts de flarden van grote gebeurtenissen onthult in een historische schrijfwijze die we nu niet of nauwelijks kunnen vertalen. Het zijn slechts enkele puzzelstukjes in een groot verhaal waar voortdurend nog aan gewerkt wordt. De expo laat ook het archeologisch onderzoek zien waarbij heel langzaamaan de geheimen van verschillende restauraties worden blootgelegd. Deze kennis maakt een bezoek interessanter. Leuk om door het kasteel heen te lopen: de gedeeltelijk afgebroken toren, de slaapkamers, de kapel en het stenen beeldhouwwerk vond ik het meest interessante. En natuurlijk het uitzicht, maar dat is ook zeker het geval als je het kasteel van verre ziet opdoemen. In het dorp zijn veel monumentale panden in gebruik als atelier.
Musee des Beaus-Arts de Dijon

Van belangrijke periodes worden enkele representatieve kunstwerken getoond. Het is goed gedoseerd, waardoor je een gevarieerd beeld krijgt in dit gratis museum (prachtig gebouw). Op derde etage werd ik het meest verrast door de tijdelijke expo van Fabienne Verdier, Franse kunstenares wiens moderne werk beïnvloed is door Italiaanse en Vlaamse renaissance werken. De negen schilderijen zijn opgebouwd uit lagen.

Musee d’art moderne de troyes
Wat een mooi museum! Hier zie je de ontwikkeling die toonaangevende schilders en beeldhouwers doormaakten in de 19e en 20e eeuw. Zoals realisme, impressionisme, expressionisme, les fauves, kubisme, etc. De onderwerpen, het kleurgebruik en de technieken waren verrassend anders ten opzichte van eerdere kunsten die vooral realistisch de hogere elite weergaven. De verscheidenheid waarbij elke stroming met interessante teksten wordt toegelicht maakt het extra leuk.

Wel merkwaardig dat een collectie houten beeldhouwwerken uit Afrikaanse landen als primitieven wordt geduid terwijl dit natuurlijk net zo interessant is. De glaskunst is ook zeer indrukwekkend om goed bij stil te staan. Leuk zijn ook de filmpjes en uitspraken van bekende kunstenaars. Zoals dat alles over een paar eeuwen voorbij is maar dat de kunst blijft en een blik gunt op de tijd die lang voorbij is.
Het monumentale gebouw is ook mooi, evenals het zicht op de buurpanden: de kathedraal en eeuwenoude vakwerkhuizen. De tijdelijke tentoonstelling behandelde meteorieten, die inderdaad ook kunstig gevormd waren😀
Leuk dat je als bezoeker ook op onderzoek uit kon en iets wijzer wegging.

Villa Gallo-Romaine d’Andilly en Bassigny
Leuke ervaring om de gallo-romeinse vindplaats te bezoeken. Er zijn nog resten te zien: met de uitgebreide folder, de uitleg aan het begin en de vele verklarende borden krijg je een aardig beeld waar je naar kijkt. De villa en thermale baden werden in de loop van de eerste eeuw gebouwd. Eerder werd het gebied al bewoond. Ingenieus is het verwarmingssysteem (vergelijkbaar met de moderne vloerverwarming) waarmee het warme zwembad en de huizen werden verbouwd. De bewoners leefden van de landbouw. De boerderij en het landgoed werden beheerd en gerund door een rentmeester en slaven. De eigenaar had vooral een goed leven in zijn villa en de thermale baden en was druk met ‘hoogwaardige functies’.

De thermen (600 m2) hadden een belangrijke ontmoetingsfunctie. Gezien de uitbreidingen deed het bedrijf het goed. Langs de opgraving ligt de spoorlijn, daaronder ligt nog veel meer begraven. Leuk is ook dat er nog mozaïeken zijn gevonden aan de hand waarvan een beeld wordt geschetst hoe het eruit gezien kan hebben. De Merongische begraafplaats dateert uit eind 6e, begin 7e eeuw. Er werden zo’n honderd graven in de ruines gevonden. Het gebied is zeer in trek bij vogels, een bordje laat zien welke soorten je kunt spotten. Heel interessant om te zien en de geschiedenis een klein beetje tot leven te laten komen.

Gallo-Roman theatre of Grand
Je hebt wel flink wat verbeelding nodig om te bedenken dat in het hedendaagse gehucht Grand in de eerste eeuw een Romeinse stad werd gebouwd. In het amfitheater was plaats voor 15 tot 17.000 mensen! Helaas is het theater en het mozaïek op dinsdag (juni) gesloten. Je kunt wel door het dorp wandelen langs de opgravingsplekken. Het theater dat met nieuwe zitplaatsen weer een podium is voor evenementen kunnen we wel zien liggen. Voor de mozaiekvloer moeten we het helaas doen met de plaatjes omdat het vandaag gesloten is. Jammer want in dit gebouw is een van de grootst bewaarde mozaiekvloeren van Frankrijk. De plaatjes geven aan hoe het er vroeger uit zag. Veel gallische steden werden in de derde en vierde eeuw versterkt, net zoals Grand. Een klein stukje is nog te zien, het omvatte ooit 17 hectares en het terrein had 18 torens met een diameter van 6 tot 10 meter. Het bouwmateriaal werd daarna voor andere doeleinden gebruikt. Wel zijn er nog aardig wat vondsten gedaan.
Onze Lieve Vrouwenkathedraal Nancy

Zeer imposante kathedraal waar ze de muurschilderingen aan het restaureren zijn. In de omgeving kun je veel mooie art deco huizen bewonderen.

Musee des Beaux-Arts de Nancy

Aan het mooie beroemde Place Stanislas staat Musee des Beaux Arts Nancy. Mega grote schilderijen van 17e, 18e, 19e meesters komen hier goed tot hun recht. Het zijn realistische verstilde afbeeldingen van religieuze vertellingen, stillevens en wat er in die periodes gebruikelijk was om te vereeuwigen. Een leuke verrassing daartussen is het zwart wit schilderij uit begin van deze eeuw met hedendaagse uitspraken. De tijdelijke tentoonstelling over graffiti 1960-1985 is heel populair bij jongeren. Heel leuk om te zien, ook de video’s van breakdance wedstrijden. Expo is te zien tot 31 augustus 2025.
Op de begane grond is een tijdelijke tentoonstelling kunst uit de 20e eeuw. Erg leuk om te zien dat de kunstenaars in die eeuw veel meer de vrijheid namen om de werkelijkheid op eigen en zeer verschillende manieren vast te leggen. Zet je meer aan het denken dan de realistische portretten van de grote meesters. Hier zie je meer het echte leven en dan verrassend weergegeven.
Kunstzinnig vormgegeven gebruiksvoorwerpen uit verschillende eeuwen laten zien hoeveel invloed kunst heeft op het dagelijks leven. De collectie glaskunst in de kelder is ook zeer de moeite waard!
Kathedraal van Metz

Wat een mooi museum! Hier zie je de ontwikkeling die toonaangevende schilders en beeldhouwers doormaakten in de 19e en 20e eeuw. Zoals realisme, impressionisme, expressionisme, les fauves, kubisme, etc. De onderwerpen, het kleurgebruik en de technieken waren verrassend anders ten opzichte van eerdere kunsten die vooral realistisch de hogere elite weergaven. De verscheidenheid waarbij elke stroming met interessante teksten wordt toegelicht maakt het extra leuk. Wel merkwaardig dat een collectie houten beeldhouwwerken uit Afrikaanse landen als primitieven wordt geduid terwijl dit natuurlijk net zo interessant is. De glaskunst is ook zeer indrukwekkend om goed bij stil te staan. Leuk zijn ook de filmpjes en uitspraken van bekende kunstenaars. Zoals dat alles over een paar eeuwen voorbij is maar dat de kunst blijft en een blik gunt op de tijd die lang voorbij is. Het monumentale gebouw is ook mooi, evenals het zicht op de buurpanden: de kathedraal en eeuwenoude vakwerkhuizen. De tijdelijke tentoonstelling behandelde meteorieten, die inderdaad ook kunstig gevormd waren😀 Leuk dat je als bezoeker ook op onderzoek uit kon en iets wijzer wegging.



