Recent

Cambodian Landmine Museum

Cambodian Landmine Museum

23 november 2024, bezoek aan Cambodian Landmine Museum

‘We hebben 254 mensen verloren bij het opruimen van landmijnen.’ Ik versta het eerst verkeerd en herhaal een ander getal. Aki Ra, de oprichter van het Cambodian Landmine Museum, corrigeert me scherp, want het aantal is belangrijk. Het gaat om zijn medewerkers die het leven lieten om landmijnen op te ruimen. We zijn bij het landmijnenmuseum geweest, op een half uur rijden van Siem Reap. Een zeer indrukwekkend bezoek waar we stil vandaan kwamen.

Het is zo pijnlijk dat een volk dertig jaar ongelooflijk veel leed heeft doorstaan. Miljoenen mensen zijn gedood. En nog altijd worden er dagelijks mensen gedood door landmijnen. Dertig procent is nog niet opgeruimd. Aki Ra, de internationale erkende held en oprichter van het museum, zie je even voorbij komen in de reel. Hij wil geen interviews meer afgeven, hij vindt het ondraaglijk om het verhaal te blijven vertellen.

Toen hij vijf jaar was werd hij bij zijn ouders weggehaald, dat was gebruikelijk in de rode khmertijd. Zijn ouders werden vermoord. Hij woonde sindsdien bij de rode khmersoldaten: hij was tien jaar toen hij werd ingezet als soldaat om mensen te vermoorden en om landmijnen te leggen. Sommige kindsoldaten waren nog jonger. Hij wist niet het verschil tussen goed en kwaad. Nadat ze hadden gevochten en landmijnen hadden gelegd gingen ze net als andere kinderen samen spelen. In een vuurgevecht zag hij op een dag in de vijand zijn oom, hij deed alsof hij hoofdpijn had en schoot boven zijn hoofd om hem niet te raken. Jaren later hebben ze er zelfs nog om gelachen en is zijn oom bij het museum gaan werken. Aki Ra was een expert in landmijnen.

Na de oorlog gebruikte hij zijn expertise om ze op te ruimen. Zo wil hij goedmaken wat hij als kind slecht deed. De aantallen die zijn opgeruimd en die er nog liggen zijn duizelingwekkend. Veel mensen raken nog altijd gewond. Bij het museum heeft hij dertig weeskinderen die gewond zijn geraakt opgevangen en een opleiding geboden zodat ze goed terecht zijn gekomen. Via zijn organisatie werken er veel mensen bij het ontmantelen. Hij vertelde dat hierbij 253 mensen zijn omgekomen. Zoveel getallen en verhalen die diepe indruk maken.

Je ziet de foto’s van Pol Pot, de protheses die in de loop der jaren zijn gebruikt, enorme hoeveelheden gedeactiveerde explosieven,verschillende methodes van ontmanteling. Maar ook uit welke landen ze vandaan komen en hoe ze zijn ingezet. Rusland, China en de Verenigde Staten hebben gigantisch veel explosieven gedropt en geleverd waar 34 jaar na de oorlog nog dagelijks slachtoffers door vallen. De jonge gids weet veel. Sinds er op de basisschool les wordt gegeven over de landmijnen vallen er minder slachtoffers.

Hij vertelt ook over de huidige politiek. En dat je tegenwoordig beter Chinees kunt leren dan Engels omdat je dan veel meer kunt verdienen. En hij haalt de filosoof Socrates aan die geloofde dat als je in een maatschappij woont je ook moet bijdragen en voor elkaar moet zorgen. Niet geloven in vijanden maar in elkaar. Aan elke oorlog moet een einde komen waarna je het leven weer samen moet opbouwen. Helaas is de wereld daar nog niet aan toe besluiten we, en nemen afscheid in de wetenschap dat we dit nooit meer zullen vergeten.

Zie ook de video

https://youtu.be/im2inWbifoE

Op Google Maps schrijft Sarah Vermoolen sinds eind 2024 recensies over bezienswaardigheden in Nederland, Frankrijk, Bangkok, Sri Lanka en Cambodja. Haar profiel

cambodian landmine museum

Op Google Maps schrijft Sarah Vermoolen sinds eind 2024 recensies over bezienswaardigheden in Nederland, Frankrijk, Bangkok, Sri Lanka en Cambodja. Haar profiel