Recent

De waarde van verhalen

De waarde van verhalen

Waar kom je vandaan?

Wanneer je je levensverhaal of de ontwikkeling van het bedrijf opschrijft, dan wordt het opnieuw belicht. En zie je patronen en ontwikkelingen die interessant zijn en mogelijkheden bieden.

De afgelopen jaren publiceerde ik vele honderden Zaanse verhalen over zeer uiteenlopende mensen met een missie. In de boeken Kijk Zaans en Zaanse Parels belichtte ik veel bedrijven, kunstenaars en ondernemers. Het is mooi om hun verhaal voor het voetlicht te brengen.
Het afgelopen half jaar heb ik een boek gemaakt over Pieter Hildering van Hiltex, verhalen van mijn vader en mijn moeder opgeschreven, en privé verschillende levensverhalen die niet openbaar zijn.

www.dezaanseverhalen.nl

Het werd tijd om ook mijn eigen kleurrijke verhaal te analyseren en aan de hand van veel gebeurtenissen op te bouwen. Het werd een manuscript van 200 pagina’s inclusief veel foto’s. Ik start bij mijn overgrootvader, die architect/timmerman met een kunstzinnige aanleg was, en grootse ambities had en prachtig werk maakte voor kerken, maar een zakelijk talent miste.
Door het onderzoek naar mijn eigen leven ontdekte ik interessante patronen. In mijn verhaal heb ik zoveel mogelijk de tijdsgeest meegenomen, en hoe je gevormd wordt door muziek, theater, film en literatuur.

My Way

Op mijn achttiende had ik een kamer zonder kachel – met uitzicht op een blinde muur – in een kraakpand aan de Emmasingel in Groningen in een woongroep. Omdat ik weinig geld had, was dit een goedkope manier om wel zelfstandig te kunnen wonen.
Ik liep stage bij jongerencentrum Simplon waar ik de swingavond nieuw leven moest inblazen en meidenactiviteiten organiseerde. Op de Grote Markt bij de Martinitoren dansten we op de muziek van My way van The six pistols. Het nummer dat eerder was opgenomen door Frank Sinatra begint rustig en gaat dan in een stroomversnelling verder. We zongen voluit “I did it my way” en het danstempo werd stevig opgevoerd in het tweede deel van het nummer. De trappen van het Stadhuis was ons decor. Deze scene is ook wel illustratief voor mijn leven.

Mijn ouders memoreerden regelmatig hoe ik me als baby in de wieg op de kop voortbewoog. Zo verkende ik op een ongebruikelijke manier de wereld om mee heen. De eerste zestien jaar bracht ik door in Abcoude en Amsterdam, waar in de stad de stroomversnelling volop werd ingezet. Mijn roots liggen in Abcoude waar verschillende generaties timmerlieden met ‘artistieke aanleg’ voorname huizen achterlieten aan en bij de rivier de Angstel. Ik koos vaak niet het gangbare pad. Zo leerde ik in Amsterdam, Meppel, Zwolle en Groningen alternatieve stromingen kennen, waar ik aan de zijlijn meekeek en af en toe een beetje mee bewoog. Omdat de havo mij niets te bieden had waar ik interesse in had, kwam ik bij het veel interessanter mbo uit. Bij de studie sociaal cultureel werk ontdekte ik dat leren wel leuk kon zijn, omdat de vakken aansloten bij mijn leven.
Via een omweg meldde ik me aan bij de Universiteit van Amsterdam, waar ik diep in de materie dook. Er ging een wereld voor me open. Inmiddels woonde ik in de Jordaan in een verzakt huis met aanschrijving, dat mijn vader voor 35.000 gulden had gekocht. Leuk detail is dat het zelfs eigen grond was, en ook typerend voor de familie is dat we hier niet bepaald rijk van zijn geworden toen we het jaren later moesten verkopen.
Fanatiek volgde ik de studies politicologie en communicatiewetenschap. Mijn achtergrond maakte dat ik me een buitenbeentje voelde, maar dat sterkte me juist om door te zetten. De combinatie van studeren en werk bij een politiek cultureel café en een boekhandel maakte het leven interessant.
Als kind had ik me gepest gevoeld op de lagere school. Ik was de jongste en minst mondige van de klas met veel oudere meiden. Toen ik op mijn 26e afstudeerde op de universiteit had ik voor mezelf het bewijs geleverd dat ik wel iets in mijn mars had.

De duik in mijn eigen geschiedenis heeft mij laten zien hoe belangrijk het is dat verhalen worden verteld en opgeschreven en wat de waarde is van foto’s die vaak boekdelen spreken. Ook heb ik gemerkt hoe zeer de musea, boeken, muziek, films, theater en kunst onbewust en bewust een rol hebben gespeeld. Deze heb ik daarom verwerkt in mijn verhaal.

Mijn verhaal stopt na de buluitreiking. Het vervolg ga ik later schrijven.

Heb jij ook een boeiend verhaal zodat we dit vast kunnen leggen in een vorm die bij jou past? Ik hoor het graag, dan kunnen we de mogelijkheden bespreken.

Waar kom je vandaan?
In deze moeilijke tijd zal het optekenen van jouw verhaal niet bovenaan je lijst staan. Maar misschien is het ook wel hét moment om je leven, of het bedrijf, goed tegen het licht te houden voordat kennis over het verleden voorgoed verdwijnt.
Bij de grote verhalen die ik het afgelopen half jaar heb gemaakt, heb ik me regelmatig gerealiseerd hoe jammer het is dat ik het niet meer kon vragen aan de mensen die er niet meer zijn.
Mijn advies: zorg dat je het opschrijft zodat het bewaard blijft, voor jezelf en voor toekomstige generaties.

Heb je hulp nodig om er een echt verhaal van te maken? Ik hoor graag van je. Bel me op 06 8200 3330 of stuur een mail naar sarahvermoolen@kpnmail.nl. Gebaseerd op jouw wensen kan ik je een vrijblijvende offerte sturen.