Recent

Franche Comte meest bosrijke streek van Frankrijk

Het gebied Franche Comté is vooral interessant voor natuur- en sportliefhebbers. De vele contrasten, zoals steile rotsdalen, groene bergweiden en diepblauwe meertjes, staan garant voor een aantrekkelijke afwisseling.

De Franche Comté is met 42% bos de meest groene regio van Frankrijk. De afwisseling is groot. Tot de streek behoren onder meer de Zuidelijke Vogezen,  prachtige verschillende valleien en het Lake District. De bekende Jurabergketen, oftewel de poort naar Zwitserland, strekt zich uit over een heel groot gebied waar het in alle jaargetijden goed toeven is.
In het zeer bosrijke gebied stromen overal riviertjes. De hoogvlakte bij Luxeuil wordt zelfs aangeduid met de ‘regio van wel duizend plassen’. De natuur is de baas in de  indrukwekkende bossen van Joux, Saint-Antoine en Chaux. Een ander genot bieden de bronnen van de Loue, de watervallen van Hérisson, de Saut du Doubs en de natuurlijke meren Saint-Point, Romoray en Chalain. Langs de Vallée du Doubs boeien behalve de prachtige landschappen en watervallen ook de grotten met mooie kristallen formaties en tekeningen uit (pre)historische tijden. Een bezoek aan de streek wordt extra aangenaam door de authentieke huisjes en kastelen, die overal verspreid staan.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Wandelparadijs

Wanneer je het gebied in de zomer bezoekt, is er wel 5000 km uitgezet aan wandel-, trek-, en mountainbikepaden. Bij het Comité Regional Tourisme kun je de tekst voor allerlei uitdagende individuele wandel- en fietstochten ophalen. In de Zuidelijke Vogezen kun je bijvoorbeeld een trektocht maken in de omgeving van Belfort. De interessante wandeltocht door de citadel in Belfort kun je eigenlijk ook niet overslaan. Een andere leuke wandeltocht is het ‘Circuit des Moulins’. Het dal van de Hérisson is een van de mooiste natuurgebieden in de Jura. Je wandelt hier over een pad door het bos tot de 65 m hoge Cascade de l’Eventail. De volgende bestemming op de tocht, de Cascade du Grand Saut, zal zeker ook indruk op je maken. Over de bergpaadjes van het Juragebergte is het goed wandelen wanneer je over een goede conditie beschikt. Hoe zuidelijker je komt, des te heuvelachtiger het landschap.

 

Themaroutes voor auto’s en fiets

In het gebied zijn leuke themaroutes uitgezet rond cultuur, lokale tradities en natuur. Deze routes zijn eigenlijk bestemd voor auto’s, maar kun je natuurlijk ook afleggen per fiets. In de omgeving van Belfort zijn alleen al twaalf tochten uitgezet. Ten noorden van Faucogney spreekt de fietstocht in het gebied van de duizend plassen zeker tot de verbeelding. Tussen Arbois en Lons-le-Saunier kun je met de fiets een wijnroute afleggen. Voor de mountainbikers is er een enorm circuit van tochten uitgezet. Spectaculair is de afdaling van Métabief (3,5 km). Wil je je goed uitleven, dan is de grote oversteek door het Juragebergte zeker iets voor jou. Langs het 350 km lange circuit zijn overal overnachtingsmogelijkheden.

 

Ruigere sporten

De bergketen Jura leent zich prima voor de wat actievere sporten. Hier kun je bijvoorbeeld bergbeklimmen en kano- of kajakvaren. Met een kano of kayak moet je zeker de rivier Doubs uitproberen. Een kanotocht kun je dan goed afwisselen met een ondergronds avontuur. Sommige tekeningen in de in de druipsteengrotten dateren zelfs nog van prehistorische tijden. De mooie Vallée de la Loue is ook een paradijs voor kanoërs. De fraaie omgeving, de bron van de rivier, en het forêt de Levier maken een tocht over de rivier de Loue de moeite waard.
Morteau is een van de centra waar je kunt parapenten, (zweef)vliegen, een ballonvlucht boeken, vissen en canyoning. Voor speleologen valt er ook veel te ontdekken in de ruim 9000 kloven en grotten.

Een voorbeeld van een tekst voor Sonera