Recent

Fietsen een gezonde verslaving

Fietsen is een van de leukste manieren om door een land te reizen. Je bent nauw betrokken bij de omgeving en komt daardoor makkelijk in contact met de cultuur, mensen en natuur. Iedereen kiest zijn eigen tempo, bij voorkeur moet je je niet hoeven te haasten. Waar een weg is, kun je fietsen. Deze filosofie wordt al sinds 1982 uitgedragen door de Fietsvakantiewinkel in Woerden. Het is de enige organisatie in de wereld die alleen fietsvakanties verkoopt, van een simpele fietskaart tot een compleet verzorgde reis.

 

Fietsen is IN

‘Fietsers hebben na afloop altijd een verhaal te vertellen. Ook pech kan een hoogtepunt blijken te zijn. Verhalen over fietsvakanties werken enthousiasmerend.’ Aan het woord is Gijsbert Valstar, oprichter en directeur van de Fietsvakantiewinkel. Alle kennis is gebundeld in één kantoor. Er zijn geen dependances omdat de winkel dan minder status krijgt. De klanten komen uit het gehele Nederlandse taalgebied, van Roodeschool tot Brugge.
‘Vroeger fietsten alleen fanatiekelingen en alternatievelingen, en dit bedoel ik in de negatieve zin van het woord. Zij werden als uitslovers gezien. Tegenwoordig krijgt een fietser alle aandacht.’

 

Legendarische fietstocht VS

‘Het idee voor de Fietsvakantiewinkel is geboren toen ik in 1975 hoorde over een groot fietsspektakel. Bij het 200-jarig bestaan van de VS werd een groot fietsevenement georganiseerd om zoveel mogelijk Amerikanen aan het fietsen te krijgen. De langste tocht liep van de oost- naar de westkust. Over deze 7000 km lange tocht fiets je drie maanden. De organisatoren, onder meer gesponsord door onderdelenfabrikant Shimano, vroegen mij zoveel mogelijk Nederlanders te laten deelnemen. Er was een geweldige stroom informatieaanvragers. Amerika was toen nog echt een ver weg bestemming, dus de mensen wilden van alles weten. Uiteindelijk vertrokken tweehonderd Nederlanders naar Amerika om de fietstocht van hun leven te maken. In Nederland werd in elke regionale krant en huis-aan-huisblad over dit evenement geschreven. Daarna bleven er aanvragen bij mij binnenkomen over fietsvakanties. Toen besloot ik mensen niet meer door te verwijzen, maar een ‘één loket functie’ te creëren. Nog steeds wordt de tocht van de oost naar de westkust aangeboden. Deze is vooral populair bij mensen die tussen twee banen in zitten, hun studie net hebben afgerond, of gepensioneerd zijn. Je moet er immers drie maanden voor uittrekken. Volgend jaar wordt de tocht voor de 25e keer georganiseerd.’

 

Fietsen op maat

‘We bieden heel verschillende vakanties aan. Sommige mensen willen 40 km per dag fietsen, terwijl anderen 150 km aan kunnen. Niet iedereen wil kamperen, daarom zijn er ook tochten waarbij je overnacht in hotels en de bagage nagebracht wordt. Naast groepsreizen kun je ook individueel fietsen aan de hand van een routeboekje in je eigen tempo. Voor ieder is er wat wils. Je kunt overal fietsen, Drenthe is bijvoorbeeld ook heel mooi. Nederland is klein, maar ontzettend groot voor fietsers. Je schiet niet op, want je wordt steeds gedwongen te stoppen. Er is zoveel te zien.
Veel fietsers zijn een soort zwervers, en bedenken pas op het laatste moment waar ze heen willen. De kans is dan groot dat de beoogde fietsbus of fietsvakantie inmiddels al volgeboekt is.
De medewerkers van de Fietsvakantiewinkel hebben veel kennis van zaken. Iedereen fietst immers verschillend, en wil daarom advies op maat. Zo raden we sommige mensen bepaalde trajecten beslist af. Het moet wel leuk blijven, ze moeten niet te veel hooi op hun vork nemen. Gezinnen met kleine kinderen raden we aan om eerst eens dichterbij te gaan fietsen, Denemarken is bijvoorbeeld ideaal voor gezinnen.

 

Toerist anno 1999 zoekt verzorgd avontuur

Er is een duidelijke verschuiving merkbaar in het vakantiegedrag van alle toeristen, dus niet alleen bij fietsers. Vroeger boekten de mensen alleen een vliegticket, en zagen ze wel waar ze uitkwamen. Tegenwoordig heb je het ‘verzorgd avontuur’, waarbij de hele reis al in kannen en kruiken moet zijn voor vertrek. Een onverwachte excursie zorgt dan voor het avontuur. Er komen hier wel eens bezoekers die naar Spanje willen fietsen aan de hand van een computeruitdraai. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt. De vraag aan ons is dan of het haalbaar is. Ik hoop dan maar dat ze niet te veel tegenwind krijgen of pech onderweg. Wij hebben in feite klanten van allerlei achtergronden en inkomensklassen. De overeenkomst is de instelling: zij willen met enige inspanning buiten zijn.

 

Tips voor avonturiers

Veel fietsers reizen af naar Frankrijk, het Verre Oosten, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, en Cuba. Minder bezochte gebieden, maar zeker de moeite waard zijn de Spaanse Pyreneeën, die veel ruiger, mooier en rustiger zijn dan de druk bezochte Franse Pyreneeën. Je hoeft alleen maar even om de hoek te kijken. Noorwegen is ook schitterend, alleen onhandig bereikbaar. Met een goedkoop vliegticket ben je er echter zo. Ook een aanrader is het Eifelgebeid, waar je al na een halve dag rijden aankomt. Het hoeft niet altijd ver te zijn.

 

Eigen fiets heeft de voorkeur

We raden mensen aan hun eigen fiets mee te nemen, zeker als je een goede fiets hebt met de juiste versnellingen voor dat gebied. Als je er een huurt in een ander land, dan bestaat de kans dat deze minder lekker zit, of het verkeerde frame heeft. In zuidelijke landen bijvoorbeeld zijn de framematen veel kleiner dan bij ons. Wij kunnen een speciale fietsverzekering afsluiten, waarbij ook dure fietsen kunnen worden meeverzekerd voor zowel schade als diefstal, ook tijdens het transport.
Een goede fiets is zeer belangrijk, want het fietsen zelf moet zo min mogelijk energie kosten zodat je zoveel mogelijk kunt genieten van alles om je heen.’

 

Tekst voor Fietspost