Recent

Australië/Gulargambone ervaar de outback

Foto: Sarah Vermoolen

Een paar honderd kilometer omrijden? Geen probleem, want een bezoek aan G’Day holidayfarm is een aanrader als je de echte Australische outback wilt ervaren.

 

Binnenlandroute

Vrienden in Sydney zijn net terug van een vakantie op een boerderij in New South Wales. Ze zijn razend enthousiast, dus ik besloot hier ook op bezoek te gaan. Iedere toerist reist normaal van Sydney langs de kust omhoog naar Cairns. Ik kies een alternatieve binnenroute en dat blijkt achteraf de beste keuze.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Landbouwfeest

De eerste nacht breng ik door in de Blue Mountains. De tweede nacht slaap ik in Bathurst, een voormalig goudstadje waar tegenwoordig motorraces worden gehouden. In Dubbo ga ik langs bij een ontzettend leuke dierentuin waar de beesten op grote vlaktes in hun natuurlijke omgeving leven. En dan op naar Gulagarmbone. Het dorp lijkt wel model te hebben gestaan voor Coopers Crossing, beroemd door de tv-serie Flying Doctors. Twee mannetjes zitten voor een winkel een beetje voor zich uit te staren. Verder gebeurt er helemaal niets in de dorpsstraat. Eens per jaar komt het gehucht tot leven. Natuurlijk draait het feest om de landbouw. Tevens proberen dan alle vrijgezellen uit de buurt hun vrouw of man voor het leven te strikken.

Slapen in de outback

Ik laat het gehucht achter me en rijd door tot het bord ‘G’Day Holiday Farm’. Een Australische boerderij heeft altijd een enorme hoeveelheid grond. Na een lange oprit kom ik uit bij Ken en Ann, een zeer vriendelijk Australisch echtpaar. Ik slaap gezellig in de homestead, maar de meeste gasten verblijven in bijzondere accommodaties op het land. Je kunt kiezen uit een eenvoudig huisje of omgebouwd treinstel. Luxe is het niet, maar je hebt wel alle vrijheid. En relaxed is het zeker.

Foto: Sarah Vermoolen

Droogte

Ken vertelt enthousiast over zijn bedrijf. De aanhoudende droogte is zijn grootste probleem. Uit Engeland herinnert hij zich nog de vele groentinten van het gras. Hier is het voornamelijk geel. Op mijn opmerking dat veel Nederlanders Australiërs nogal oppervlakkig vinden omdat ze veel over het weer praten, reageert hij heftig. Het weer is immers enorm belangrijk voor een boer. Elke dag opnieuw is het afwachten of de regen losbarst.
Tijdens mijn verblijf lopen we langs bij alle dieren. Ken heeft vooral veel schapen. We voeren de prachtige grasparkieten en paradijsvogels. Jammer genoeg staat er geen water in de rivier. Anders waren we met de kano op pad gegaan. Met gasten gaat Ken vaak tegen de avond met een zaklamp op pad om de nachtdieren te spotten.

 

Foto: Sarah Vermoolen

Aboriginal gasten

‘s Avonds maken we een groot kampvuur. De Aboriginal mensen uit het dorp, die Engelse les krijgen van Ann, komen voor het eerst op bezoek. Mijn verhaal dat ik een reisgids aan het schrijven ben over Australië is moeilijk uit te leggen. Want hun wereld is niet veel groter dan het dorp. De humor is wel hetzelfde, dus we hebben met z’n allen een hoop lol.

 

Uitstapje

Ik heb jammer genoeg weinig tijd om de omgeving goed te verkennen. Wel ga ik een dagje naar Warrumbungle National Park. Tijdens een van de wandeltochten ontdek ik een enorme zwarte slang. Natuurlijk ga ik ook langs bij het bekende observatorium  Siding Spring Observatory. Erg indrukwekkend, want van hieruit kun je enorm veel sterren bewonderen. De terugtocht wordt bemoeilijkt door een enorme regenbui waardoor de wegen erg modderig worden. Ik rijd enthousiast terug naar de boerderij, want ze zullen wel blij zijn met deze regenval. Niet dus, want de bui heeft hun grondgebied geheel overgeslagen. Ik vind het jammer dat ik de volgende dag weer verder moet. Het was heerlijk om me even thuis te voelen aan de andere kant van de wereld.

Dit is een voorbeeld van een tekst voor Sonera