Culinair Flevoland

Een voorbeeld uit de folder

Aardappel heeft potentie

‘Een typisch Flevolands product is er nog niet. Dat moet zich nog ontwikkelen. Daarom doen wij ook mee aan de kookwedstrijd. Ik hoop dat er in de toekomst iets ontstaat zoals bijvoorbeeld De Bossche Bol. Het moet iets zijn dat iedereen herkent als typisch Flevolands. Dit heeft tijd nodig. Waarschijnlijk wordt het iets met een aardappel in allerlei bijzondere vormen.’

Aan het woord is Ron Potters, chef-kok en mede-eigenaar van hotelcafé restaurant Van Saaze in Kraggenburg. ‘Ik vond het vrij moeilijk om een Flevolands menu samen te stellen, omdat er naar mijn idee nog niet zoveel typisch Flevolandse producten zijn. Als voorgerecht hebben we een gekonfijte appel in gerookte zalm, dit is een vrij aparte combinatie. Wij vinden het in ieder geval echt lekker. Als toetje hebben we boerenroomijs uit de polder met verse aardbeien en kraggenkoek.’

Het menu ‘Flevolandse Glorie’ zal afhankelijk van het succes nog een tijd lang te bestellen zijn. ‘We vinden het heel leuk om mee te doen aan de wedstrijd. Stilstaan is immers achteruitgang. We zullen de schnitzel niet vergeten, maar daarnaast willen we wel graag leuke dingen doen. Wij zullen geen trendsetter worden die bijvoorbeeld met biologische ingrediënten gaat koken. Voor deze duurdere gerechten is bij ons nog geen doelgroep. Maar wij volgen de ontwikkelingen wel. Ik vind het leuk om te koken. Om te spelen met ingrediënten en er iets aparts van te maken. Als dat dan aanslaat dan vind ik dat het leukste. Met weinig dingen iets moois maken. En dit dan heel mooi opmaken, want dat is al vaak de helft van de waarde op het bord.’

Creativiteit werkt

‘Ik probeer alles net iets anders te doen dan anderen en dat werkt in mijn geval.  De basis voor een Flevolandse keuken is zeker aanwezig. We moeten er  wel hard aan werken om op de kaart te blijven staan, want collega’s op het oude land doen nog wel eens minderwaardig over de Flevolandse restaurants. Wij hebben nog geen zaken met Michelinsterren. Wat niet is, dat kan nog komen.’

Terug naar Nederland

Comments are closed.